Kırım Kilisesi
12.09.2024 16:52
İstanbul’un tarihi ilçelerinden Beyoğlu’nun kalbindeki en güzel sokaklardan biri olan Serdar-ı Ekrem üzerinde yer alan Kırım Kilisesi, Osmanlı Padişahı Abdülmecid tarafından Kırım Savaşı’na katılan İngiliz askerlerin hatırasına inşa edilmiştir. Bu özelliğiyle Kırım’ı Anma Kilisesi olarak da bilinir.
Daracık bir sokak üzerinde, binalar arasına gizli kalmış olmasına rağmen neogotik tarzıyla dikkatleri çekmeyi başaran bu ihtişamlı taş yapının temeli, 1858 yılında İngiltere Büyükelçisi Lord Stratford Canning’in de katıldığı bir tören ile atılır ve yapımı da aynı yıl tamamlanır.
Londra’da aralarında Adalet Sarayı’nın da olduğu birçok önemli yapının mimarı olan G. E. Street tarafından tasarımı gerçekleştirilen ve klasik İngiliz mimarisinden izler taşıyan kilise, yüksek taş duvarlarla çevrili bir bahçenin ortasında yükselir. İnşası sırasında kullanılan taşlardan bir kısmının Malta’dan getirildiği de söylenir.
Giriş kapısının hemen üzerinde yer alan iki küçük kuleye, yanı başında yer alan daha büyük ve sivrice çan kule eşlik eder. Kilisenin yüksek tavanlı uzunca salonu, duvarlarında bulunan vitraylı dairesel gül pencerelerle ve yuvarlak kemerli pencerelerle adeta sizi Ortaçağ zamanlarına götürür.
1970’lerde cemaatinin azalması üzerine ibadete kapatılan kilise, uzun süre kullanılmadığı için bakımsız kalmış, 1990 yılında Anglikan Kilisesi rahibinin öncülüğünde Sri Lankalı mülteciler tarafından onarılarak onların kullanımı için tekrar ibadete açılmıştır.
09.00 – 13.30 saatleri arasında ziyarete açık olan kilisede; zaman zaman sergi, konser gibi özel etkinlikler de düzenlenmektedir.
Yorumlar