Kethuda Çarşı Camii
29.04.2024 15:41
Kethuda Çarşı Camii, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki Kadıköy ilçesindedir. İlçenin yoğun güzergahlarından Serasker Caddesi üzerinde ‘Çarşı’ denen bölgede konumlanır. Bölgedeki en eski camilerden biri olduğu tahmin edilmektedir; net olmamakla birlikte Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman zamanında, yani yaklaşık 450 sene önce dönemin öne çıkan devlet adamlarından Kethüda Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı kaydedilir.
Caminin herhangi bir yerinde yapılış tarihine dair bilgiye rastlanmaz. Ancak bulunduğu yerde öncesinde bir tekke ile mescidin yer aldığı nettir. Dış duvarlarına asılan sıra sıra panoları ve ışıklandırması ile kentin dinamik insan trafiğine uyum içinde bir yapıdır. Yaya yoluna açılan demir avlu kapısından geçilerek iç mekana girilir. Caminin ahşap giriş kapısı oldukça zariftir.
Mütevazi büyüklüktedir. Kıbleyi gösteren ve imamın cemaatin önünde namaz kıldırdığı, çinilerle süslenmiş mihrabı ile Cuma hutbesinin okunduğu ahşap minberi dikkat çeker.
Duvarları bir metre kadar dikey yönlü ahşaplarla kaplıdır, sonraki bölümlerde az sayıda süsleme ve bezeme göze çarpar. Büyük sütunlarla taşınan ikinci katı vardır. Kiremit çatılı ve tek minareli bir eserdir.
1952, 1983 ve 1989’da kapsamlı onarımlar gördüğü Kethuda Çarşı Camii’ne dair öne çıkan bilgiler arasındadır. Ayrıca 1983’teki onarımında caminin minaresi yenilenmiştir.
Yorumlar