Keçecizade Fuat Paşa Camii
13.02.2024 18:46
İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çemberlitaş Mahallesi’nde konumlanan Keçecizade Fuat Paşa Camii, taş işçiliği ve sofistike mimarisi ile tanınan tarihi bir yapıdır. Osmanlı Devleti'nde 19’uncu yüzyıla damgasını vurmuş devlet adamlarından Keçecizade Fuat Paşa tarafından, öncesinde bir mescidin yıkıntılarının bulunduğu alan üzerine yaptırılır.
Taş ve tuğladan çıkılan, yani kagir bir yapısı olan cami tek kubbelidir. Sekizgen şekilli kubbesinin altında ferah bir iç alana sahip yapı, yaklaşık 100 metrekare alanda ibadet imkanı sağlar. Caminin göze çarpan en önemli detayı ise şüphesiz büyükçe pencereleridir. İç mekanın aydınlatmasının yanı sıra çok daha ferah olmasına vesile olan bu pencereler, yapıya dışarıdan bakıldığında da ayrı bir karakteristik özellik olarak durur.
Müezzine ayrılan kısmı balkon şeklinde yapılmış camide imamın, cemaatin önünde namaz kıldırdığı oyuk alan, yani mihrap; minber ve kürsü bölümleri mermer işçiliği ile öne çıkar. Estetik değerler sunan cami ile küçük avlusu arasındaki son cemaat yeri adlı kısma bitişik minaresi, kesme taştan ve yıldız motifli ilgi çekici bir diğer yapı unsurudur.
1970’li yıllardaki tadilatının ardından son olarak 20 seneyi aşkın süre önceki büyük depremde hasar gören Keçecizade Fuat Paşa Camii, yakın tarih içerisinde yalnızca bu kapsamda onarım görmüştür. Çemberlitaş’ın simge yapılarından biri olan tarihi cami ayrıca günümüzde ziyarete ve ibadete açık durumdadır.
Yorumlar
cemmelih
28.09.2022 09:35Muhteşem bir mimariye sahip türbe. Mermer işlemeleri ve oryantal figürler harika.