00:00
00:00
Kasımpaşa Büyük Hamamı
01.02.2023 11:33
Köklü bir Türk geleneği olarak hijyen ve temizlik amacıyla asırlardır var olan hamamların yeri Osmanlı İmparatorluğu’nda da bir başkadır. Sadece büyük şehirlerde değil birçok yerde yaptırılan hamamlar sayesinde toplum sağlığı ve genel hijyen döneme dair diğer birçok büyük devlete kıyasla daha yüksek seviyede olmuştur. Bu noktada hamamlar şehri İstanbul’daki Kasımpaşa Büyük Hamamı, Osmanlı Başmimarı Mimar Sinan’ın şehrin dört bir yanındaki eserlerinden biridir.
Türk kültüründe hamamın bir felsefesi olduğunu belirtmek gerekir. Hamam yalnızca vücudun temizlenmesi değil, ruhu arındırmanın da simgesidir. 16’ncı yüzyılda inşa ettirilen Kasımpaşa Büyük Hamamı da yine aynı felsefeye ortak olarak 1533 yılında yapımı tamamlanan İstanbul’daki tarihi ve manevi değeri yüksek mekanlardan biridir.
Klasik Osmanlı mimari üslubu ile dikkat çeker Kasımpaşa Büyük Hamamı. Çifte hamam tarzında olan yapısıyla ziyaretçilerini ağırlayan yapının erkekler ve kadınlar için iki farklı bölümü mevcuttur. Dünyanın en önemli gezginlerinden biri olarak kabul edilen 17’nci yüzyıl gezgini Evliya Çelebi de seyahatnamesinde bu hamamdan bahseder, suyunu ve mimarisini över. Günümüzde yüzme havuzu, buhar odası, hamam ve sauna bölümler ile aktif olarak kullanıma açık olan hamam, tellaklık kültürünü de yine bugünlere getirmeyi bilir.
Yorumlar