İstanbul Gülbahar Hatun Türbesi
24.09.2024 13:29
Gülbahar Valide Hatun Türbesi İstanbul Suriçi’nde konumlanır. Fatih Camii haziresinde yer alması ve aynı zamanda Fatih Sultan’ın türbesinin karşısında bulunması buranın ziyaret edilme yoğunluğunu arttırır. Trabzon ve Bursa şehirlerinde de aynı isimle yer alan türbeler bulunur. Buraya geldiğiniz zaman çok etkileyici bir külliye ile karışılacağınız için türbe dışında pek çok tarihi mekanı da keşfedebilirsiniz.
İnşa edilen ilk türbe, tıpkı Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde olduğu gibi 18’inci yüzyılda olan bir deprem neticesinde yıkılır. Dönemin önemli isimlerinden biri olan Sultan III. Mustafa 1767 senesinde türbenin yeniden inşa edilmesini emreder. Depremde ilk yapılan türbenin kolon bölümleri ayakta kalmıştır. Bu yüzden bu kolonların hemen üzerinde yeni türbe inşa edilir. Gülbahar Valide Hatun Türbesi Mimar Mehmet Ağa tarafından yapılır. İkinci türbe yapılırken ilk türbenin mimari detaylarına dikkat edilir. Örneğin türbe, yine sekizgen planlı olarak tasarlanır. Aynı şekilde yine tek kubbeli özelliği sürdürülür. Genel anlamda çok sade olan türbenin tek süs öğesi kubbe bölümündeki küçük kalem işidir.
Uzun zamandan bu yana ayakta kalmayı başaran tarihi türbe, büyük ölçüde kesme taşlardan yapılır. Yapının dış tarafı son derece mütevazidir. Hem alt hem de üst tarafı birer pencere ile aydınlatılır. Özgün kitabesi türbenin kapısının hemen üzerinde bulunur. Kitabe iki satır halinde yazılmıştır. Kitabedeki bilgiler incelendiğinde onarım tarihi ve Cibali yangınında hasar gördüğü gözlemlenir. Türbe aynı zamanda parmaklıklar ile çevrili durumdadır. Mermer bir yapı üstünde olan kitabenin iki yüzünde de ayetler bulunur. Kitabe 1894 senesinde dönemin önemli hattatlarından Tevfik Efendi tarafından yazılır. Tarihi türbenin zemin kısmında altıgen tuğlalar göze çarpar.
Yorumlar