İstanbul Çinili Camii
24.09.2024 13:12
Osmanlı mimarisini doruklara kadar yaşayacağınız Çinili Camii, 1640 yılında iki yıllık bir inşaat süresinden sonra hizmete açılmıştır. İbadethanenin bilinen diğer adları; Orta Valide Camii ve Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii’dir. Murat Reis Mahallesi’nde konumlanan Çinili Camii, 1638 yılında yapıma başlanma kararı ile inşaatına başlanan çok eski bir yapıttır. I. Ahmet'in eşi Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yapımına karar verilen cami, geçmişten günümüze faaliyetini sürdüren bir tarihi eser olarak bilinir. Zaman içerisinde aldığı hasarlar ile onarıma muhtaç duruma gelen Çinili Camii, 1938 ve 1965 yıllarında restorasyona tabii tutulmuştur.
İlk başta yalnızca camii olarak faaliyetini sürdüren Çinili Camii’ne daha sonra ek sınıflar dâhil edilmiştir. Bunlardan bazıları; medrese, şadırvan, sebil, mektep, çeşme ve hamam olarak bilinir. Osmanlı mimarisinin esintilerini fazlasıyla yakalayan Çinili Camii, Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından, mimarisi ise Koca Kasım Ağa ile tamamlanarak günümüze kadar uzanmış tarihi eserdir. Camiinin mimarisindeki esinti ile manevi bir huzur bulacağınız gibi aynı zamanda şadırvanın, çeşmenin hatta hamamın da kendine has bir güzelliği mevcuttur. Görenleri kendisine hayran bırakan Çinili Camii, yıllardır yerli yabancı birçok turiste ev sahipliği de yapıyor.
Çinili Camii’nin iç kısmındaki tasarım ve mimari görenlerden tam not almayı başarıyor, hamam, çeşme gibi günümüze ulaşan diğer yapıtlar da yine muhteşem gizemiyle tarihte yolculuk yapmanızı sağlıyor. Türk çini sanatının da hâkim olduğu cami, adından anlaşılacağı üzere bu tip tasarımlara da yer vermiş durumda. Çini sanatının son örneklerini oluşturan Çinili Camii, güzelliği ve ahenkli sanatıyla mimarisinden restorasyonuna kadar her şeyi büyük bir özgünlükle tamamlamış demek yanlış olmaz. Yapılan 2 onarım çalışması da camiinin orijinalliğine zarar vermeden tamamlanmıştır.
Yorumlar
melisacubuk
17.11.2022 06:51Mabet, Çinili mevkiinde, Allame Caddesi ile Çinçin Hamam Sokağı'nın birleştiği yerdedir. Çinili Mescit Sokağı ile Çinçinli Hamam Sokağı'na açılan avlu kapıları vardır.