Çorlulu Ali Paşa Camii
22.06.2024 03:49
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Mollafenari Caddesi’ndeki Yeniçeriler sokağında bulunan ve 1707-1709 yılları arasında inşa edilen Çorlulu Ali Paşa Camii, zamanında birçok ama için kullanılmış. Bunlardan bazıları; tekke, cami, kütüphane ve medrese şeklinde sıralanıyor. Kurucusu, II. Mustafa'nın damadı olan ve aynı zamanda da III. Ahmed'in sadrazamlığını yapan Çorlulu Ali Paşa'dır. Camiinin şimdiki bulunduğu konumda önceden Simkeşhane bulunmaktaydı. Çorlulu Ali Paşa Camii, kurulduktan 1 yıl sonra diğer bölümleri de inşa edilmiş ve hizmete açılmıştır. Günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret edilen bu tarihi yapı, mimarisiyle de görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Çorlulu Ali Paşa Camii’ne girdiğinizde sizi tekke odaları karşılayacak, burada bulunan kitabeler zaman içerisinde kaybolmuştur ancak, medrese kısmındaki avlu kapısının üstünde duran bir kitabe sayesinde tarih not edilmiştir. Girişte bulunan tekke odalarının hemen yan tarafında da Çorlulu Ali Paşa’nın Darü’l Hadis’i bulunuyor. 100 metrekarelik bir mimari planlaması bulunan caminin minaresi tek şereflidir. Tarihi yapı, her dönem maksimum 250-300 kişiyi ibadet etmek üzere çatısı altında topluyor. Gelenlerin dikkatini çeken detaylardan biri de mimarinin eşsiz güzelliği ve yıllar içerisinde aldığı hasar ve onarımlarla hala değişim yaşamamasıdır.
Zaman içerisinde yapılan onarım çalışmaları, orijinalliği bozmayacak şekilde dizayn edilmiştir, bunun için de hala ilk günkü formunu kaybetmemiş ve bu şekilde hizmet vermeye devam etmiştir. Planlaması dikdörtgen formatında yapılan camiinin yapımında; tuğla ve köfeki taşları yoğun şekilde kullanılmıştır. Camii avlusunun güneydoğu bölümünde dershane, kuzeyinde kütüphane, merkez kısmında şadırvan ve batı bölümünde öğrenci hücreleri bulunuyor. Önceki dönemde medrese ve tekke odaları olarak kullanılan bölge şu an turistik eşyaların satıldığı dükkânlar, medrese ve dershane olarak kullanılan alanlar ise kafe olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Yorumlar