Caferağa Camii
03.03.2024 22:50
İstanbul Anadolu Yakası’nın en merkezi ilçesi olarak kabul edilen Kadıköy’ün Moda semtinde yer alan Caferağa Camii, Darüssaade Ağası Cafer Ağa tarafından 1554 – 1557 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Zamanla harap olduğu için 1900 senesinde büyük bir onarımdan geçen caminin duvarları kagir olmakla birlikte çatısı ahşap, minaresi ise çimento sıvalıdır.
Tek minareli ve tek şerefeli olma özelliğini taşıyan caminin en büyük özelliği, haziresinde Cafer Ağa’nın mezarı bulunmasıdır. 1900 senesinde Vakıflar tarafından tamamen yenilenen ve günümüzdeki halini alan Caferağa Camii, Kethüda Camii’nden sonra Kadıköy’ün en eski ikinci camisi olma özelliğini taşır. 1881 senesinde çıkan yangında yanması sonucu 1900 yılında Vakıflar Müdürlüğü’nün aslına uygun yeniden yaptığı ve zarar görmeyen kısımları onardığı bu tarihi caminin kagir duvarları ve ahşap kiremitli çatısı en dikkat çeken bölümleridir.
Kıble cephesine bakıldığında mihrabın iki yanında görülen sivri kemerli pencerelerin kesinlikle görülmeye değer olduğu Caferağa Camii, genel hatları itibariyle Neo – Gotik mimari tarzının izlerini taşır. Son cemaat yerinin kapatılıp doğuya doğru uzatıldığı caminin bu bölümüne bahçeden girilebilmektedir. Son cemaat bölümünden ise kare planlı harim bölümüne geçiş yapılır.
Kare şeklindeki süslemelerin olduğu ahşap tavanı ile dikkat çeken Caferağa Camii’nin bir diğer ilginç yönü de vaaz kürsüsünün normale göre çok daha küçük ve de merdivensiz olmasıdır. Harim bölümünün sağ arka köşesinde yer alan müezzin mahfili ile göz dolduran cami ahşap minberi ise beyaz süslemeleri ile ilgi görmektedir.
Yorumlar