Beykoz Cam ve Billur Müzesi
Beykoz Cam ve Billur Müzesi
Osmanlı döneminde devrin en önemli cam fabrikasından ismini alan Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nin tarihi binası Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdası olan ve Sultan Abdülaziz tarafından vezirliğe kadar yükseltilen Abraham Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yaklaşık 360 dönümlük geniş bir koruluk içine 19. yüzyılda inşa ettirdiği köşkler, kuşhaneler, havuzlar, tiyatro binasından günümüze kalan ahır binası restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.
Çağının mimari özelliklerini taşıyan, U planlı taş bina görkemli yapısıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca 117 farklı türde ağacıyla yeşilin her tonuna sahip bahçe ise gelenlere görsel şölen sunmaktadır. Beykoz’daki çiftliğini yaptırırken bahçesiyle de özellikle ilgilenen Abraham Paşa, Osmanlı Devleti’nde bulunmayan bitki ve ağaçları özenle seçerek buraya getirtmiş. Oldukça geniş bir alana sahip bahçedeki bu çeşitlilik, Beykoz Cam ve Billur Müzesi’ne botanik müzesi niteliği de kazandırmaktadır.
Tarihin ilk çağlarında kullanılan ve Türk cam sanatının gelişim evrelerinin izlenebildiği Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nin koleksiyonunda, Türk camlarının yanı sıra Avrupa’da Osmanlı sarayları için üretilmiş eşsiz eserler, Selçuklu dönemine ait eşyalar ayrıca Fransız yapımı parfüm şişesi, gaz lambası, su ibriği gibi gündelik eşyalar da bulunmaktadır. Cam sanatının seçkin örneklerinden 1.480 parça eserin sergilendiği müze, 12 tematik bölümden oluşmaktadır. Müzenin çıkış bölümünde Fransız yapımı aynalı saltanat arabası ise müzenin en göz alıcı eserlerinden biridir.
Fotoğraf Kaynağı: https://www.millisaraylar.gov.tr/muzeler-ve-fabrikalar/beykoz-cam-muzesi
Yorumlar