Atıf Efendi Kütüphanesi
12.07.2024 15:40
İstanbul Vefa Caddesi’nde yer alan Atıf Efendi Kütüphanesi’nin inşa tarihi 1742 yılına kadar uzanıyor. İstanbul’un en eski yapılarından biri olan Atıf Efendi Kütüphanesi’ni kuran kişi ise Sultan I. Mahmut’un Defterdarı Mustafa Atıf Efendi’dir.
Tam 3 bin 228 el yazması ve basmanın yer aldığı, içerisinde olduğu 30 bin civarında eserin olduğu Atıf Efendi Kütüphanesi kelimenin tam anlamıyla zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bağımsız bir binaya sahip ikinci Osmanlı kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Atıf Efendi Kütüphanesi’nin yanı sıra bu kategorideki birinci kütüphane de Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’nın 1678’de yaptırdığı Köprülü Kütüphanesi’dir.
İstanbul Vefa’da gezilecek yerlerin başında gelen Atıf Efendi Kütüphanesi 3 bin el yazmasına ev sahipliği yapmakla birlikte Mehmet Zeki Pakalın’ın özel koleksiyonu da büyük ilgi görmektedir. Tamamının dijital ortama aktarıldığı el yazmalarına ek olarak hem avlusu hem de bahçesi olan Atıf Efendi Kütüphanesi, tipik bir kütüphanenin çok dışında bir görünüm sergiler. Ana giriş kapısında ‘Darül kütübi Atıf 1289’ yazılı olan Atıf Efendi Kütüphanesi binası tamamen kesme taş ve tuğladan yapılmıştır.
Alt kısmında tarihi bir Bizans sarnıcı ve kare okuma salonu olan Atıf Efendi Kütüphanesi’ndeki minyatür eserler, mühür albümleri, tezhipler, birbirinden değerli ciltler, tarihi çok eskilere dayanan nüshalar ve müellif hattı kitaplar kesinlikle görülmeye değer. 8 bin 301 eski harfli eserin de inanılmaz dikkat çektiği kütüphane zaman içinde belli başlı restorasyonlardan geçmiş ve günümüzde de Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bağlı bir şekilde hizmet vermektedir.
Yorumlar
muratty
17.11.2022 10:06Pencere mühim. 3 cumba, 3 kutuphane memuru icin tasarlanmis 3 odanin pencerelerine ufki bakis acisi sunuyor.