Arasta Çarşısı
02.07.2024 17:11
Bir benzerinin Edirne’de de olduğu Arasta Çarşısı, Sultanahmet Camii’nin yanında mükemmel bir konuma sahip. Kelime olarak aynı türden ürünlerin satışının yapıldığı çarşı veya pazar anlamına gelen Arasta’nın Osmanlı Dönemi ve tarihi için de büyük bir önemi vardır. Zaman geçtikçe aynı türden ürünler yerini her türden ürüne bırakmış ve Arasta kelime anlamını yitirmiş olsa da İstanbul, Edirne ve daha pek çok şehirde arasta çarşılarına rastlamak olasıdır.
Selimiye, Rüstem Paşa ve Sultanahmet Camii’nin arastalarının halen daha olduğu günümüzde en ünlülerden biri de Sultanahmet Camii’nin yanı başındakidir. Dükkanların genellikle vakıflara ait olduğu bilgisi de verilebilir. Bilhassa o dönemlerde arasta çarşılarından elde edilen gelirler camilerin onarım, bakım ve ihtiyaçlarında kullanılırdı.
Sultanahmet Camii gibi turistik önemi de olan tarihi bir caminin hemen arkasında konumlanan Arasta Çarşısı’nın bir diğer adı da Sipahiler Çarşısı’dır. Kazı çalışmalarında çeşitli mozaiklere rastlanan ve tarihinin Bizans Dönemi’ne kadar uzandığı anlaşılan Arasta Çarşısı, 1912 yılında çıkan büyük yangın sonucu büyük ölçüde hasar gördü. Haliyle uzun yıllar kullanılamayan ve 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde restore edilerek tekrardan hayata döndürülen çarşı günümüzde her istenilen bulunabilecek derecede çeşitliliğe sahiptir.
Yaklaşık 70 dükkanın hizmet verdiği Arasta Çarşısı’nda zamanında yapılmış kazı çalışmalarından çıkarılan mozaikleri görmek isteyenler Arasta Çarşısı Mozaik Müzesi ve Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ni ziyaret edebilir. Çeşit çeşit hediyelik eşyaya rastlayacağınız Arasta Çarşısı’nda ayrıca ünü tüm dünyaya yayılan meşhur İznik çinileri de bulunuyor. Hediyelik eşyaların geneli ise ‘İstanbul Hatırası’ ürünlerden oluşmaktadır.
Yorumlar
vlknckcc
23.12.2022 11:32Sultan Ahmet Camii’nin solunda merdivenden inince karşınıza çıkar. Çarşı içinde Büyük Saray Mozaikleri Müzesi bulunuyor.