Ahmet Mithat Efendi Yalısı
24.05.2024 00:58
İstanbul Boğazı’nın Anadolu tarafındaki Beykoz’a bağlı Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yer alan Ahmet Mithat Efendi Yalısı, 19’uncu yüzyılın en gösterişli ahşap yalılarındandır. İnşa tarihi 1887 yılına kadar uzanan ve Ahmet Mithat Efendi tarafından yaptırılan bu tarihi yalı, taş servis katı ile birlikte dört katlı olmakla birlikte ilk kat kagir ve üst katı da tamamen ahşaptır.
Ahmet Mithat Efendi’nin son 22 yılını geçirdiği yalı, dönemin en ünlü şair ve yazarlarının da katıldığı edebi meclislerin gerçekleştiği yer olmasıyla da büyük önem taşıyor. Babası Mısır Çarşısı esnaflarından Hacı Süleyman olan ve 1844 senesinde dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi, esasında ünlü bir gazeteci idi. Tuna Valisi Sadrazam Ahmet Mithat Paşa’nın yetiştirdiği ve adını da ondan alan Ahmet Mithat Efendi, sadece çıkardığı gazeteler (Devir ve Bedir) ile değil, aynı zamanda yazdığı çok sayıda romanla da ün kazanmıştır.
Ahmet Mithat Efendi ile ilgili verilebilecek en ilginç bilgi, böylesine gösterişli bir yalıya sahip olması, zengin görünmesi gibi detayların aksine öldüğünde hiç parası olmamasından dolayı Ahmet Efendi’nin cenazesi Darüşşafaka Cemiyeti tarafından kaldırıldığıdır.
Ahmet Mithat Efendi’nin ölümünün ardından uzunca bir süre boş kalan ve adeta çürümeye terk edilen Ahmet Mithat Efendi Yalısı, 1991 senesinde tekrardan yaptırılmış olup birinci kata eklenen balkon maalesef ki yapının tüm orijinalliğini kaybetmesine yol açmıştır.
Ahmet Mithat Efendi’nin bizzat kendisinin başlattığı ‘Edebiyat sohbetleri ve müzik alemleri” 1960’lı yıllara kadar sürdürülerek Boğaz’a nazır ehli-keyif düzeyinde anlara şahit olan Ahmet Mithat Efendi Yalısı günümüz koşullarında mutlaka gezilip görülmeli ve tarihi hakkında bilgi alınmalıdır.
Yorumlar
buseats2
11.11.2022 07:17Boğazın incisi görsel olara çok güzell 😻