Agios Minas Kilisesi
15.02.2023 14:05
İstanbul’un Fatih semtine bağlı Samatya sınırları içerisinde yer alan Agios Minas ya da ‘Aziz Minas Kilisesi’, bölge tarihine ışık tutan en önemli dini yapılardan biri olma özelliğini taşıyor. Tarihinin 4’üncü ve 5’inci yüzyıla kadar uzandığı düşünülen Agios Minas Kilisesi, önceden bir cami iken 1782 yılında meydana gelen büyük yangın sonucu hasar görmüş; ardından da Mimar Konstantin Yolasığmazis tarafından tekrar inşa edilerek bugünkü halini aldı.
Samatya’nın en güzel caddelerinden biri olan Nafiz Gürman Caddesi ile Bestekar Hakkı Bey Sokağı’nın kesişiminde konumlanan Agios Minas Kilisesi’nin bugünkü yerinde aynı yüzyıllara tarihlenen Polikarpos Martirium vardı.
Üç nefli bir bazilika planlı yapıda olan Agios Minas Kilisesi’nde nefleri ayıran sütunların beton kirişlere silmeler ile bağlanması da apayrı bir hava katıyor. Diğer tüm Rum kiliselerinde olduğu gibi Agios Minas Kilisesi’nde de ikonastasis ahşap bir yapıya sahip ve de tüm nefleri kapsıyor.
Etrafının duvarlar ile çevrili olduğu kilise avlusunda aslında kilisenin en dikkat çekici öğesi, yani mermerde baldaken tarzda inşa edilmiş çan kulesini görebilirsiniz. Alt kısmında ayazmanın olduğu Agios Minas Kilisesi, Kocamustafapaşa olarak da bilinen tarihi Samatya’nın kültürel ve tarihi değerlerini de en güzel şekilde yansıtıyor.
Yüzyıllar içinde surlarla çevrili şehrin sembolik kiliselerinden biri haline gelen Agios Minas Kilisesi, Marmara Denizi kıyısından kısa bir mesafede yüksek bir konumda yer almaktadır. Yüksek bir duvarla korunan bina, Hagios Polykarpos'a adanmış en eski kiliselerden biridir. Yaklaşık İkonastasisin üst kısmındaki resimler ise İsa Mesih'in yaşamının bölümlerine sahip görüntüleri barındırıyor.
Yorumlar