Acemoğlu Hamamı
20.06.2024 16:17
Osmanlı mimarisinin en göz alıcı örneklerinden biri olan ve İstanbul’un Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alan Acemoğlu Hamamı, aynı zamanda Osmanlı hamamları arasında da en çok ilgi görenlerden biridir. 1778 ile 1846 yılları arasında Hamamizade Dede Efendi’nin ailesi tarafından işletilen Acemoğlu Hamamı, uzunca bir süre boş kalmış ve ardından da Celal Ağa Konağı Otel’in öncülüğünde restorasyon gerçekleşmiştir.
Günümüzde hala ziyarete açık olan Acemoğlu Hamamı, gelin hamamı başta olmak üzere pek çok hamam organizasyonunun gerçekleştiği en popüler Osmanlı hamamları arasında bulunuyor. Külliyeler, camiler ve sıbyan mektepleri gibi sayısız Osmanlı mimarisinin çevrelediği Fatih ilçesinin en önemli kültürel hazineleri arasında gösterilen Acemoğlu Hamamı’nın karşısında bulunan Acem Oğlu Camii ise maalesef ki günümüze dek ulaşamamıştır.
Kelime olarak ‘Yeniçeriler için yetiştirilen çocuk asker’ anlamına gelen Acemoğlu Hamamı, esasında askere alınan bu çocukların Yeniçeri olarak çalıştığı askeri karakolun bir parçası olarak inşa edilmiştir. Hamamın asıl adı ‘Acemi Oğlanlar’ idi.
Şehrin en eski hamamlarından biri olarak bilinen Acemoğlu Hamamı, 15 Haziran 1826'da (Sultan II. Mahmud Dönemi) Yeniçerilerin öldürülmesinin ardından en büyük Osmanlı bestecisi İsmail Dede Efendi'nin babası tarafından satın alındı. O zamandan beri de hamam herkese hizmet etti. Babası öldükten sonra İsmail Dede Efendi Acemoğlu Hamamı’nı sattı ve Yenikapı Derviş Köşkü'ne bağışta bulundu.
Tarihi hamam, yanındaki otel ile birlikte yeniden inşa edildi. Otel bünyesinde hamam olarak hizmet veren Acemoğlu Hamamı, o dönem için Osmanlı kışla banyosunun en iyi örneklerinden biriydi.
Yorumlar