00:00
00:00
Bakras Kalesi
19.08.2024 07:41
Bu şehirde keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerin belki de başında gelen Bakras Kalesi, tarihi ve hakkındaki rivayetleriyle görenleri kendine hayran bırakır.
Bakras Kalesi, 10’uncu yüzyıldan kaldığı tahmin edilen, Hatay’ın en eski eserlerinden biridir. Kale hakkındaki rivayetlerden en çok bilineni şu şekildedir: Yaz mevsimini İskenderun-Arsuz arasında kalan Gülcihan bölgesinde geçiren Ammuri Kralı Dakianus, kalenin bulunduğu dik yamaçlardan geçerek Suriye’deki evine dönerken çok sevdiği eşi atından düşer ve burada can verir. Onun ne kendi ne de başka biri tarafından unutulmaması, anısının sonsuza kadar yaşamasını isteyen Dakianus da atın tökezlediği yere büyük bir kale inşa ettirir.
Bakras Kalesi’yle ilgili bilinen ilk resmi tarihi olay, Haçlıların 1183’te Salahaddin Eyyübi’ye kaleyi teslim ettiğidir. Bir süre geçtikten sonra ise Eyyübi’nin kumandanı Alemüddin Süleyman bin Candar 1191 yılında burayı yıktırır. Kalenin yıkıldığını öğrenen Ermeniler bölgeyi işgal eder ve bugünkü Bakras Kalesi’ni yaptırır.
Binlerce yıllık tarihinde Memluklular ile Osmanlı arasındaki çekişmelere de sahne olan kale, Yavuz Sultan Selim tarafından 1516’da alınır. Kale bu dönemden sonra ülke sınırlarından uzak bir iç kale olur. Herhangi stratejik önemi de kalmayan yapı zamanla terk edilir.
Bugün Hatay’ın en çok görülesi yerlerinden biri olarak kabul edilen Bakras Kalesi, duruşundaki ihtişamla tüm misafirlerine Anadolu’nun, Kenan Bölgesi’nin ve Mezopotamya’nın tarihini fısıldar.
Yorumlar
cemmelih
03.11.2022 11:12Kale çok güzel ama maalesef Hataydaki diğer kaleler gibi bakımsız ama görmeye değer ana yola çok yakın arabanızla rahatça gidebilirsiniz …