00:00
00:00
Aziz (Paul) Pavlus Ortodoks Kilisesi
01.02.2023 13:18
Semavi dinlerin birleştiği yer olarak bilinen Hatay’da yer alan 19’uncu yüzyıl yapısı, şehrin en dikkat çekici eserlerindendir.
Binlerce yıllık tarihine sayısız medeniyet ve kültür sığdıran Hatay, özellikle üç semavi dinin birleştiği yer olarak bilinir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarına en son katılan şehir, ilk Hristiyanların yaşadığı yerleşkelerin de başında gelir. Yıllar boyunca sayısız kere gelişen ve çok büyük depremlerle yıkılan şehirdeki en ihtişamlı yapılardan biri de Aziz (Paul) Pavlus Ortodoks Kilisesi’dir.
Kilisenin yapımına 1860 yılında başlanır. İlk 10 yıl içerisinde tamamlanan ve halkın ibadetine açılan kilise, 3 Nisan 1872’de meydana gelen 7.2 richter ölçeğindeki depremle yerle bir olur. 80 bine varan can kaybının yaşandığı bu büyük depremde şehirde neredeyse taş taş üstünde kalmaz. Artçı sarsıntıları da uzun süreli olduğundan şehir kısa sürede toparlanamaz.
19’uncu yüzyılın sonlarında yıkılan yapının bulunduğu yere yeniden kilise inşası başlar. 1900’lerin başında açılan Aziz (Paul) Pavlus Ortodoks Kilisesi şehrin yeniden ayağa kalkışının simgelerinden biri olur. Dikdörtgen planı, görkemli çan kulesi ve revaklarla çevrili avlusuyla muazzam bir ihtişama sahip olan kilise, şehre gelen yerli ve yabancı tüm turistlerin de uğrak mekanıdır.
Yorumlar
cemmelih
03.11.2022 11:39Üç Semavi Dininin birleştiği bir yer olarak bilinen Antakya'daki bu kilisenin yapımına XIX. yüzyılın sonlarında başlanmış ve 1900'de ibadete açılmıştır.