Şeyh Fethullah Camii
01.02.2023 12:07
Gaziantep’in Kepenek Mahallesi’nde yer alan Şeyh Fethullah Camii, halk arasında ‘Aşağı Şeyh Camii’ olarak da anılır. Bu isim caminin özellikle de hemen yakınlarında yer alan Şah Veli Camii ile karıştırılmaması için tercih edilir. Hatta mahkeme sicillerinde de caminin ismi bizzat bu şekilde geçer. Şehrin en ünlü camileri arasında gösterilen bu caminin banisi Şeyh Fethullah’tır. Kendisi o dönem keramet sahibi, ermiş bir zat olarak tanınır. Şeyh Fethullah’ın Hz. Ebubekir’in soyundan geldiği söylenir. Şeyh Fethullah Camii, 1563 senesinde inşa edilir. Harim kısmı sekizgen bir taşa oturur. Buradaki tonozlar adeta bir yelpaze gibi açılır. Harim, askı tipi kemerler sayesinde örtü sistemine dahil edilir. Böyle bir örtü sistemi ilk kez burada uygulanır. Bunun Türkiye’deki camilerde ikinci bir örneği yoktur. Taş ayağa karşın resmi anlamda merkezi planlı camiler grubunda değerlendirilir. Şeyh Fethullah Camii’nin içinde Antep savunması esnasında şehit düşen Molla Mehmet’in türbesi de bulunur. Bahçe bölümünde yer alan türbe ziyaretçiler tarafından ilgi görür. Cami temel düzeyde; zaviye, medrese, hazire ve Kestel gibi bölümlerden oluşur. Caminin mimarı kesin olarak bilinmez. Bugüne dek ulaşan herhangi bir onarım ya da yapım kitabesi yoktur. Buna rağmen caminin 16’ncı yüzyılın ortalarında tamir edildiği aktarılır. Cami ile alakalı son onarım çalışması 1974 senesinde gerçekleşir. Bu onarımla beraber son cemaat yeri kapatılır. Mahfil alanında da önemli bir dönüşüm gerçekleşir. Minarenin de taş kısımları tümüyle değiştirilir. Son olarak caminin şadırvanı yenilenir. Cami ve zaviye alanları bitişik durumdadır. Kapılar sizi doğrudan son cemaat yerine çıkarır. Bu bölümde Bursa kemerini anımsatan bir pencere yer alır. Bunun hemen üstünde ise sivri kemerli iki pencere daha yer alır. Tek şerefeli minare oldukça yüksek bir kaidenin üzerine oturtulur.
Yorumlar
emiresltn
20.03.2022 13:45Şeyh Fethullahin türbesinin de bulunduğu Gaziantepin kurtuluşun da önemli yeri olan KARAYILANIN mezarı da buradadır 🙏🏻🙏🏻
sudekilic
06.10.2022 05:14halk arasında Şıh Ocağı diye anılır. Zâviyenin doğusundaki hazîrede Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız kuşatmasında şehid düşen bazı önemli şahsiyetler gömülmüştür.