00:00
00:00
Alaüddevle Camii
28.03.2024 10:49
Renkli ve cezbedici şehir olan Gaziantep’te asırlar süren Osmanlı İmparatorluğu yönetimi öncesine dair öne çıkan yapılardan biri de şüphesiz Alaüddevle Camii.
Maraş, Antep ve çevresinde hüküm süren Dulkadiroğlu Beyliği’nin üçüncü ve son beyi Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından 1400’lerin sonu veya 1500’lerin ilk yıllarında yaptırıldı.
Mimari ve ustabaşısının isimleri de bilinen cami, Hristiyan kiliselerinden aşina olunan kimi izleri ile dikkat çeker. Bunlar içerisinde kemer içerisinde kullanılan küçük sütunlar ve üçgen alınlıkta konumlanan barok özelliklerine işaret eden süslemelerle donatılmış mihrap yani imamın cemaatin önünde namaz kıldırdığı oyuk bölümü sayılabilir. Mimarının Hristiyan olmasının bir sonucu olmasıyla bağdaştırılabilen söz konusu özellikler, sanatsal önemine katkı sağlayan detayları arasında gösterilebilir.
İçerisinde genel itibarıyla sade ve doğal bir ambiyans söz konusu. Cami ile kısa bir aralığın yer aldığı minaresi ve iki renkli taş kullanılmış küçük avlusu da dikkat çeker.
1900’lü yılların başında yöre halkının çabasıyla ihya edilen, günümüzde ziyarete ve ibadete açık durumdaki Alaüddevle Camii, şehrin siluetine katkı sağlayan yapılardan.
Yorumlar