00:00
00:00
Şabahane Çeşmesi
29.01.2024 09:46
Tarihi silueti ve şaşırtıcı güzellikteki ambiyansını binlerce yıllık kökenine borçlu Erzurum'da, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze taşınan miras dikkat çekicidir.
Bu kapsamı oluşturan camiler, kervansaraylar, tabyalar, hanlar ve daha birçok eser kadar çeşmeler de ayrı yere sahip. 30'u aşkın kitabesi yani yapım yılı ve yaptıranının isimlerini içeren taşa yazılı belgesi bulunan çeşmenin yer aldığı, toplam çeşme sayısının ise 180’e yakın olduğu şehirde, kısmi detayları mevcut yapılardan biri de meşhur Şabahane Çeşmesi.
1556 yılına tarihlenen ve Yakup adlı biri tarafından bölge halkının hizmetine sunulan çeşme, her ne kadar yılların etkisiyle zarar görmüş halde bulunsa da tarihi dokusunu yansıtmayı sürdürüyor.
Bu arada yaptıranı hakkında günümüze ulaşmış hiçbir detaylı bilgi bulunmuyor. Ancak Farsça kitabesinde ‘Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırıldığı…’ ifadesi geçtiği için şehir erkanından biri olabileceği düşünülebilir.
Öte yandan yine Farsça dilinde ama talik stilde (yatık çizgileri uzun olup dik çizgilerin kısa kullanıldığı eski bir üslup) yazılmış bir kitabesi daha bulunuyor.
Şabahane Çeşmesi meşhur demiştik çünkü kitabesi mevcut durumda olan Erzurum’daki en eski Osmanlı çeşmesi. Bu yönüyle gerçek bir tarihi miras özelliği taşıyor. Erzurum'un simge noktaları arasında gösterilebilen Şabahane Çeşmesi, şehrin tarihi atmosferini tamamlayan çarpıcı bir değer.
Yorumlar