00:00
00:00
Caferiye Camii
10.03.2024 07:36
Anadolu'nun en eski ve kadim yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum'un tarihi yerleri, pek çok farklı medeniyetten izler taşır. Tarihine tanıklık eden kutsal yapılar arasında gelen ve asırlardan ayakta duran Caferiye Camii, nadide bir Osmanlı mimarisi eseridir.
Kitabesinde yazılan bilgiye göre kuruluşu 1645 yılına dayanan cami, 18’inci Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim döneminde, Erzurum’da hazine memurluğu görevinde bulunan Ebubekir oğlu Cafer tarafından yaptırılmış. Dört asırdır tarihe tanıklık eden Caferiye Camii, merkezi bir ilçe olan Yakutiye’de konumlanıyor.
Caferiye Camii, Osmanlı ağaç işçiliğinin incelikle işlenmiş örnekleri arasındadır. Caminin önündeki dört yuvarlak sütun üzerine oturan üç küçük kubbeli bir son cemaat yeri bulunuyor. Kare planlı caminin üzeri, sekiz köşeli bir kasnağa oturan kubbe ile örtülü.
Koyu kahve renkli ve moloz taşlardan inşa edilen tarihi cami, tek kubbeli cami planı düzeninde. Caminin kıble duvarında ise 14 satır halinde caminin vakfiyesi görülür. Son cemaat yerinin sol tarafında, camiyi yaptıran Hacı Cafer’in 1650 tarihli mezarının bulunduğu bir türbe ile karşılaşırız. Erzurum camilerinin tipik bir örneği olan Caferiye Camii; estetikle tarihi bir araya getiren motifler eşliğinde, ziyaretçilerine huzur dolu bir yolculuk yaşatıyor.
Yorumlar