00:00
00:00
Konstantin ve Elena Kilisesi
21.04.2024 20:31
Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi, Edirne şehrinde yer alan çok sayıda Bulgar kilisesinden biri durumundadır. Geçmiş dönemde Edirne’de önemli bir Bulgar azınlığı bulunuyordu. Bu azınlık grubun ibadet ihtiyaçlarını yerine getirebilmeleri adına şehirde bazı kiliseler inşa edildi. Bu nedenle Konstantin ve Elena Kilisesi günümüze ulaşan kiliseler arasında yer alır. Kilise adını Konstantin ve Helena’dan alır. Kilisenin yapım tarihinin 1869 olduğu belirtilir. Toplamda yedi ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanan Konstantin ve Elena Kilisesi aynı zamanda Doğu Ortodoks kilise mimarisinden örnekler sunar.
Konstantin ve Elena Kilisesi Edirne şehir merkezindeki Uzunkaldırım isimli bölgede konumlanır. 1900’lü yılların henüz başında cemaatini büyük ölçüde kaybetmeye başlar. Bu andan itibaren deyimi yerindeyse kaderine terk edilir ve uzun yıllar boyunca bu şekilde bakımsız kalır. Daha sonraki süreçte özellikle Bulgaristan hükümetinin de desteği ve girişimleri ile yeniden restore edilir. Bu restorasyon süreci 2008 senesinde gerçekleşir ve toplamda 500 bin avro gibi bir maliyetle sonuçlanır.
Konstantin ve Elena Kilisesi’nin açılışına Bulgaristan Başbakanı dışında o dönemin Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı da dahil olur. Bu restorasyon süreci iki ülke arasındaki ilişkileri de pekiştirir. Kilise restore edilmeden önce sadece dört duvarı ayakta idi. Büyük bir değişim sürecinden geçen kilise, inanç turizminin en önemli değerlerinden biri olarak kabul görüyor. Moloz taşların ve tuğlaların kullanıldığı kilise ters T şeklinde planlanır. Kırma çatıda alaturka kiremit materyal tercih edilmiştir.
Konstantin ve Elena Kilisesi’nin dış bölümündeki duvarları almaşıktır. İki sıra tuğla aralarında moloz dolgu bulunur. Köşe bölümlerinde ise kesme taşlar tercih edilmiştir. Nartekslerle beraber yan girişler, kiliseyi U şeklinde sarar.
Yorumlar