00:00
00:00
Eski Camii
09.06.2024 05:29
Edirne şehrinde Osmanlı’dan günümüze dek ulaşan pek çok yapı bulunur. Bunlardan biri durumunda olan Eski Camii, aynı zamanda Osmanlı özelindeki anıtsal yapılar arasında en eskisidir. Eski Camii’nin yapımına 1403 senesinde başlandı ve bu süreç tam 11 sene devam etti. Caminin mimarı Hacı Alaeddin, kalfası Ömer İbni İbrahim ile beraber çalıştı. Çok kubbeli camiler kategorisinde yer alan camide dekoratif yazı örnekleri dikkat çekicidir. Aynı şekilde mermer kapı da görenlerin ilgisini çeken ilk detaylar arasındadır.
Eski Camii halk arasında ‘Ulu Camii’ olarak da ifade edilir. Çelebi Mehmet döneminde tamamlandığından dolayı cami özel bir anlama sahiptir. Mehmet Çelebi, Fetret döneminde Anadolu’nun toparlanmasında önemli bir rol oynar. Bunun için Eski Camii de bir anlamda devletin yeniden şahlanmasının bir simgesi olarak değerlendirir.
Eski Camii hem çok kubbeli hem de ayaklı camiler sınıfına mensuptur. Yapı olarak Bursa’da bulunan Ulu Camii’ne çok benzer. Buna rağmen barındırdığı teknik detaylar açısından Ulu Camii’nden ayrılır. Eski Camii ya da bir başka deyişle Ulu Camii, şehirde duaların kabul olduğu en önemli dört camiden biri olarak tanınır. Osmanlı döneminde cami, kılıç kuşanma törenlerine dahi ev sahipliği yapar. Çift ve tek şerefeli olmak üzere iki ayrı minaresi bulunur. Özellikle tek şerefeli minare özgün yapısıyla öne çıkar.
Cami duvarları genel anlamda epey kalındır ancak pencerelerin sayısı görece düşük kalır. Yapı dokuz kubbe ile örtülü durumdadır. Bu kubbeler kemelerin üzerine oturur. Kubbelerin her bir tanesi güçlü ayaklar tarafından korunur. Yapıda mimari detaylar genel anlamıyla son derece sadedir. Süsleme yoğunluğu fazla olan mermer minberi bu konuda ayrı tutmak gerekir.
Yorumlar