00:00
00:00
Parion Antik Kent
03.02.2023 14:04
Çanakkale denildiği zaman akla genelde yakın tarihimizdeki kahramanlık hikayeleri gelse de esasen şehrin tarihi çok uzun yıllar öncesine dayanır. Bölgedeki Antik kentlerin sayısı da bunu doğrular niteliktedir. Bunlardan biri olan Parion Antik Kenti Biga ilçesindeki Kemer köyü sınırları içindedir. Tarihi kaynaklarda antik kente dair çok detaylı bilgilere rastlamak pek mümkün değildir. Aktarılan sınırlı bilgilere göre buranın bir liman kenti olduğu saptanmıştır.
Parion adının kökenine dair farklı görüşler söz konusudur. Parion isminden tarihte ilk bahseden kişi Herodot’tur. Atinalılar ve Spartalılar arasındaki büyük savaşta Parion Atinalılara destek verir. Yaklaşık doksan gemilik donanması kent limanında toplanır. Bu donanmanın büyüklüğü aynı zamanda Parion Limanı’nın da büyüklüğünü gösterir.
Parion Antik Kenti’nin bir liman kenti olması buranın stratejik olarak her zaman önemli bir yer olmasını sağlar. Bölge tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapar. Kentte en yoğun mimari faaliyetler ise Hadrianus döneminde gerçekleşir. Kentteki tiyatro da bu dönemde inşa edilir. Parion Antik Kenti’nde uzun zamandan beri devam edilen kazılarda ortaya çıkarılan mezar odaları burada yaşayan soylu ailelere dair önemli döneler sunar. Diğer yandan agora, kule, Roma Hamamı ile Odeion, görülebilecek eserler arasında yer alır. Ayrıca kentin doğu bölümünde, yamaçların güneyinde büyük bir su deposu bulunur. Parion Antik Kenti’nde günümüzde de kazı çalışmaları aktif bir şekilde devam eder. Bu kazılara özellikle 2005 yılından sonra hız verilir.
2012 kazılarında Tanrıça Artemis’in büyük bir mermer heykeli ortaya çıkarılır. Heyecan uyandıran bu heykel, 1,70 metre yüksekliğindedir ve özgün bir kompozisyon içerir. Heykele ait farklı parçaların ortaya çıkma olasılığı kuvvetli olduğu için büyük bir titizlikle korumaya alınır.
Yorumlar