00:00
00:00
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park
03.03.2024 17:41
Çanakkale için çok önemli bir yer olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda sene boyunca yoğun kalabalıklarla karşılaşmak mümkündür. 1973 senesinde milli park statüsüne kavuşan bölgenin yüz ölçümü yaklaşık olarak 33 bin 400 hektar civarındadır.
Eceabat ilçesi sınırlarına dahil olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı tam sekiz ayrı köyü bünyesinde barındırır. Park aynı zamanda Çanakkale’de bitki çeşitliğinin en yüksek olduğu yerler arasındadır. Oksijen almak adına yöre halkı özellikle yaz mevsiminde burayı ziyaret eder. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, çok sayıda aktiviteye de uygundur. Bu nedenle her yaştan insanın ilgisini çekebilecek bir yapıya sahiptir.
Milli parkı içine alan bu büyük bölge aynı zamanda çok sayıda düşman askerinin de gömülü olduğu alanları kapsar. Bu nedenle Çanakkale zaferinin gurur veren hatıraları burada her daim canlıdır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde 56 yerli anıt dışında yabancılara ait 35 şehitlik bulunur. Bu şehitliklerde 250 bin civarında Türk askerinin yer aldığı bilinir.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, savaşın izlerinin ve ondan çıkartılacak derslerin gelecek nesillere ulaştırılması bakımdan oldukça değerlidir. Türkiye’de yer alan diğer milli parklar büyük ölçüde doğal güzellikler ile öne çıkarken Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı daha çok bu yönüyle dikkat çeker. Milli parkı ziyaret edenler Behramlı, Küçükanafarta, Bigalı, Kiltbahir gibi köyleri de ziyaret etme şansı bulur. Adını bağlı olduğu yarımadadan alan bu özel bölgeye İstanbul tarafından gelenler Tekirdağ ile Keşan karayolunu takip edebilir. Gelibolu’ya geldikten sonra ise güney uca doğru yol almaları gerekir. Ecaabat’a gitmek adına feribotlar tercih edilebilir. Bu feribotlar kesintisiz şekilde hizmet vermeyi sürdürür. Bölge ne yazık ki imara açılmak amacıyla milli park statüsünden 2014 senesinde çıkarılır. Şu anda resmi anlamda bir milli parktan ziyade ‘tarihi alan’ olarak tanımlanır.
Yorumlar