00:00
00:00
Orhan Gazi Bey Camii
18.01.2024 21:24
İkinci Osmanlı Sultanı Orhan Gazi zamanında, 1331 yılında yaptırılan dini yapı, şehirde zaviyeli plan şemalı ilk cami olmasıyla öne çıkıyor. İlk örneğine 1300’lerin başında İznik’te rastlanan bu plan tipi, uzunlamasına orta mekan ve iki yanında hacimlere sahip oluşuyla ‘T planlı’ şeklinde de isimlendiriliyor.
Erken Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen Orhan Gazi Bey Camii, mihrabındaki iki bölüm, Osmanlı mimarisinde sıkça rastlanan eyvanları ve son cemaat mekanı ile klasikler arasında yer alıyor. Sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan caminin özellikle renkli süslemeleri dikkat çekiyor. İç mekandaki bezemeleri, rumi kıvrımları ve çeşitli süslemeleri caminin ilgi çeken ayrıntıları arasında bulunuyor. Genel itibarıyla sade ve küçük bir yapı olan Orhan Gazi Bey Camii, yaklaşık 17 buçuk metre boy, 16 buçuk metre en ölçülerindedir.
Orijinalinde şu anda yıkıntı halinde görülebilen tek minaresi bulunan Orhan Gazi Bey Camii’ne, 1889’da iki adet minare eklendiği biliniyor. Bu arada 1413’te zarar gördüğü, 1417’de onarıldığı da kitabesinde yapım yılı gibi detayları ile birlikte belirtilenler arasındadır.
Saçaklarının yanı sıra duvarlarındaki rozet adı verilen öğeleri ile kendine has özellikler taşıyan caminin duvarları moloz ve tuğla ile örülü. Ayrıca iç kısımdaki kemerlerde Bizans yapılarından alınmış sütunların kullanıldığı görülebiliyor.
Yorumlar
ahmetyaylacii
07.11.2022 07:57Ulucaminin komşusu güzel camimiz,huzura çıktığımız,ruhumuzun nefes alması,tertemiz,bakımlı gidilip gezilmeli ve hissedilmeli🤗