00:00
00:00
Mimar Sinan Anıtı
05.03.2024 15:41
Mimarlık tarihi literatürüne adını altın harflerle geçiren, tüm dünyadaki sanat tarihi, mimari ve mühendislik derslerinde en az bir kez adının geçtiği ve müfredatta yeri olan Koca Mimar Sinan Ağa ya da nam-ı diğer Mimar Sinan; 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı’nın en önemli ve en çok eser veren mimarıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Ankara’nın manevi açıdan en çok değer verdiği eserlerden biri olan Mimar Sinan Anıtı, tam 7 ton ağırlığında ve 4,3 metre boyundadır… Peki, kimdir bu Mimar Sinan tam olarak?
1490 yılında Kayseri’de gayrimüslim bir ailenin oğlu olarak doğan ve Osmanlı’nın devşirme programına ailesinin isteği üzerine dahil edilen Sinan, Osmanlı’nın gelmiş geçmiş en önemli mimarı olarak anılır… İstanbul’a ‘Kırk Çeşmeler’ ile su getiren, Mağlova Su Sarnıcı’nı bugünkü haline dönüştüren, Süleymaniye’nin, Selimiye’nin ve daha sayısız eserin başkahramanıdır Sinan…
Mimar olarak doğmadığı gibi Osmanlı’daki eğitiminin hemen ardından da mimar olmaz aslında Sinan… Öncelikle tam 17 yıl boyunca Yeniçeri olarak hizmet verir devletine. Katıldığı her görevde istemsizce öncelikle mimari eserleri inceleyerek hem de… 49 yaşında Başmimar olarak atandıktan sonra da 99 yaşında vefat edene kadar hem sayısız öğrenci yetiştirir hem de sayısız eser verir… 400 yılı aşkın süredir ayakta kalan eserlerinin en çok bilinenleri bugün hala ilk günkü gibi ayakta ve sağlamlıktadır.
Tüm eserlerinde sadeliğin ihtişamını yakalayan Mimar Sinan’ın Ankara’daki aynı ismi taşıyan anıtı da yine aynı izleri taşır. Türkiye Emlak ve Kredi Bankası’nın Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin bahçesine Heykeltraş Hüseyin Anka Özkan’a 1956 yılında yaptırdığı anıt, görenleri kendine hayran bırakır. Üzerinde yer alan kitabesinde “Mimar Koca Sinan 1490–1588 Türkiye Emlak Kredi Bankasının ilim ve sanat camiasına armağanıdır.” cümlesi yer alan anıt ayrıca Ankara’nın simge eserleri arasında da yer alır.
Yorumlar