Sayılarla Van - GeziBilen

Sayılarla Van

Sayılarla Van

Tarihi eski çağlara ve kadim medeniyetlere kadar uzanan Van şehrinin bugünkü nüfusu 1 milyon 123 bin 784’tür. Yüzde 51,12’si erkeklerden, yüzde 48,88’i kadınlardan oluşan şehrin genç nüfus ortalaması ise yüzde 21 civarındadır ve her yıl ortalama yüzde 1,5’lik büyüme yaşanır.

19 bin 69 kilometrekareden oluşan şehrin Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye, Özalp, Saray ve Tuşba’dan oluşan 13 farklı ilçesi bulunur. Türkiye’nin 6’ncı en büyük ili olan Van aynı zamanda yine Türkiye’nin en büyük gölüne de sahiptir. 3 bin 755 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Van Gölü doğal güzelliği ve rahat ulaşım imkanı ile her yıl binlerce turistin uğrak yeridir. 2012 yılında büyükşehir unvanını almıştır.

42 derece 40 dakika ve 44 derece 30 dakika doğu boylamları ile 37 derece 43 dakika ve 39 derece 26 dakika kuzey enlemleri arasında yer alan Van şehrinin sınırları yüksek dağlarla çevrilidir. 

Karasal iklim hüküm sürer Van’da… Sert ve uzun geçen kışların yanı sıra kurak ve aşırı sıcakların hakim olduğu yazlara sahiptir şehir. Buna bağlı olarak kışın 150 güne yakın bir süre 0 derecenin altında seyreden hava sıcaklığı yazın ortalama 36 derece dolaylarındadır.

Oldukça zengin bitki örtüsüne sahip vadilerle kaplı olan Van şehrindeki dağlar genel olarak ağaçsız bir yapıya sahiptir. Şehrin yüzde 70’lik kısmı meralar ve çayırlardan oluşurken, yüzde 23’lük kısmı ekili alandan, geriye kalan yüzde 2’lik kısmı ise ormanlardan meydana gelir.

Mememdik, Hoşap, Erciş ve Van Ovası olmak üzere dört adet ovayı, Keşiş, Erçek ve Van Gölü’yle birlikte üç adet de gölü içinde barındıran şehrin yüzde 33’ünü ise yayla ve platolar oluşturur.

Milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar uzanan tarihinde oldukça ihtişamlı bir geçmişe sahip olan Van, 2019’da İran’a geçiş için kullanılmak üzere açılan Kapıköy Gümrük Kapısı ile de ticari üstünlüğüne yeniden kazanmaya başlamıştır.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler