Sayılarla İzmir - GeziBilen

Sayılarla İzmir

Sayılarla İzmir

Ege’mizin biriciği, Türkiye’nin canı, Türklerin göz nuru olan İzmir’i sayılarla tanıyacağız şimdi. Şöyle ki yapılan son sayıma göre İzmir’in bugünkü nüfusu 4 milyon 367 bin 251 kişiden oluşur. Bir önceki nüfus sayımına göre yüzde 1,08’lik bir artış göstermiş olan bu nüfusun yüzde 49,79’luk kısmını 2 milyon 174 bin 319’uyla erkekler ve yüzde 50,21’lik kısmını da 2 milyon 192 bin 932 kişiyle kadınlar oluşturur. Her ne kadar neredeyse eşit bir nüfus dağılımına sahipmiş gibi görünse de şehrin kadın nüfusunun fazla oluşu kültür ve medeniyet açısından da üst sıralara çıkmasını sağlar bu şehrin.

38.41273 derece Kuzey enlemi ve 27.13838 Doğu boylamında yer alan ve 7 bin 340 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan İzmir, nüfus yoğunluğu bakımından da Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehridir. Plakası İstanbul’dan hemen sonra en büyük zarafetle gelen 35, telefon kodu ise 232 olan şehrin ayrıca belirtmemiz gerekir ki Karşıyaka’sı da kendini 34,5 olarak adlandırır.

İklimi ve bitki örtüsü coğrafi konumuna göre şekillenmiş olan şehirde ağırlıklı olarak Akdeniz iklim kuşağı gözlemlenir. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise oldukça ılık ve yağışlı geçer. Hal böyleyken yıl içerisinde sıcaklığın sıfırın altına düştüğü gün sayısı 10’u geçmezken, 30 derece santigratın üzerine çıktığı gün sayısı 100’den fazladır. Bitki örtüsü de iklimine paralel olarak şekillenmiş olan şehrin ağırlıklı florasını makiler oluşturur. Ardıç, kermes meşesi, pırnal, zeytin, sakız, çitlembik, tespih, akçakesme ve katırtırnağı en bilindik ağaçları arasında yer alan İzmir’in ayrıca yüzde 40’lık bir kesimi de ormanlık alanlardan oluşur.

Belirtilmesi gereken en önemli hususlardan biri de şudur ki İzmir’in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere toplamda tam 30 tane ilçesi bulunur.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler