İzmir Foça'da Tekne Turu
Ege’de mütevazi bir balıkçı kasabası olan Foça, İzmir’in vazgeçilmez tatil yerlerinden biridir.
Eski adıyla Phokaia olarak da bilinir ve bu adını adalarda yaşayan foklardan almıştır. İyonya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak Aiollar tarafından MÖ 11. yüzyılda kurulmuştur. Yeni Foça’yı ilk kuranlar ise Cenevizliler olmuştur. Ardından Çaka Bey tarafından 13. yüzyılda alınmış, sonrasında Saruhanoğulları Beyliği tarafından yönetilmiştir. 1455’te ise İstanbul’un alınmasından sonra Foça Osmanlı topraklarına geçmiş ve öyle kalmıştır.
Foça Akdeniz foklarının yaşam alanlarından biridir. Avlanması kesin olarak yasak olan foklar, yerel balıkçılar tarafından da korunmaktadır.
Yazın denizinin serinliği, tarih kokan mimarisi ve dar sokaklarıyla yerli ve yabancı turistlerin ziyaret akınına uğrar. Foça’ya yolunuz yaz aylarında düşerse mutlaka ufak bir tekne turuna çıkmanızı tavsiye ediyoruz.
Günlük yapılan tekne turları sabah başlayıp akşam saatinde sona erer. Peki Foça tekne turunda nereler ziyaret edilir? Sizin için araştırdık.
Foça
Foça merkez limandan kalkan mütevazi tekneler sayesinde, arkadaşlarınız ya da ailenizle çok keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Tekne turlarının fiyatları gayet makul olup, öğle yemeği, çay, kahve ve meyve ikramı da fiyatlara dahildir. Arzu ederseniz kendiniz de yanınıza istediğiniz yiyecek ve içecekleri alabilirsiniz.
İlk Durak Orak Adası
İlk durak olan Orak Adası ismini adanın tepesinden bakınca orak şekline benzemesinden dolayı almıştır. Çakıllı uzun bir kumsalı vardır. Foça adalarının bir parçasıdır. Burada eşsiz renge hâkim olan denizde yüzerek kıyıya çıkabilir, küçük bir ada keşfi yapabilirsiniz.
Siren Kayalıkları
Siren Kayalıkları sizi kendine hayran bırakabilir. Çoğu kişi tarafından denizin peri bacaları olarak da adlandırılmaktadır. Rüzgârlı havada kayalıklardan gelen seslerin, sirenlerin çıkardığı seslere benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Ayrıca buradaki mağaraların içinde Akdeniz foklarının yaşam alanları bulunduğu için bu bölgede yüzmek, avlanmak, dalmak yasaklanmıştır.
Sirenler antik çağlardaki mitolojik yaratıklardır. Efsaneye göre Sirenler çok güzel bir sese sahip, belden yukarısı insan görünümünde olan deniz yaratıklarıdır. Denizciler sirenlerin şarkılarından büyülenip gemilerini kayalıklara doğru sürerlermiş ve sonunda sirenlere yem olurlarmış. Efsaneye göre Odysseia, Siren Kayalıklarına yaklaşırken tayfasının kulaklarını bal mumu ile tıkamış ve kendisini de halatlarla direğe bağlatmış. Böylece gemi ile kayalıkların yanından geçerken sirenlerin büyülü sesini sadece kendisi duymuş, efsunlanmış, hatta orada kalmak istemiş. Ancak tayfalarının hızlı kürek çekmeleri sayesinde uzaklaşmışlar ve evlerine sağ salim dönebilmişler.
Club Med – Fransız Koyu
Fransız Koyu eskiden en gözde yerlerden biriydi ancak şu anda kullanılmamaktadır. Uzun sahili ile Club Med olarak da bilinmektedir. Yüzerek plaja çıktığınızda eski tatil köyüne ait âtıl durumdaki evleri de görebilirsiniz.
Mavinin en güzel tonlarını barındıran bu koy yüzmek için en ideal yerlerden biridir. Bu tesislere girmek yasak olduğu için sadece teknelerin yanaşmasına izin veriliyor.
Kosova Plajı
Kosova koyunda demir atınca ufak bir yemek molası verebilir, isterseniz plaja isterseniz de denizin derinliklerinde yüzebilirsiniz. Genellikle kampçıların tercih ettiği bir yer olmakla beraber sessiz ve sakin bir koydur. Plajdan denize girdiğinizde su hemen derinleşmektedir. Eşsiz bir renge sahip olan koyun suyu tertemizdir.
Atatürk Adası
Yolculuğunuz sırasında adaların arasından geçerken uzaktan meşhur Atatürk Ada’sını görebilirsiniz. Uzaktan bakıldığında gerçekten de Atatürk’ün siluetini andırdığı için asıl adı Hayırsız Ada olan bu adaya Foçalılar Atatürk ismini vermiş.
Çanak Koyu
Mavi ve yeşilin eşsiz karışımı ile deniz girmek için en ideal koylardan biridir. Çanak şeklinde olduğu için burada deniz hep sakindir. Plajında herhangi bir işletme bulunmayan sade, sessiz ve doğal bir ortam hakimdir.
Fener Adası ve İncir Adası
İncir Adasının etrafındaki adalarda nesli tükenmekten olan Akdeniz foklarının kolonileri bulunmaktadır. İncir adasının üzeri karada dinlenmek için daha uygun iken, Fener adasının üzeri genellikle kaktüslerle çevrili, çorak bir yapıya sahiptir. Denizin serin sularına atlamak için ideal koylardan biridir. Bazı tekneler Fener Adasını turun başında ziyaret ederken bazıları ise dönüş rotasında uğramayı tercih eder. İki adanın da plajı bulunmamaktadır.
Yazan: Seren Barlak