Şehrin İçindeki Sükûnet Galata Mevlevihanesi Müzesi - GeziBilen Dijital Rehber
Şehrin İçindeki Sükûnet Galata Mevlevihanesi Müzesi

Şehrin İçindeki Sükûnet Galata Mevlevihanesi Müzesi

İçindekiler

  • 1 Susmuşlar Yeri
  • 2 Galata Mevlevihane Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Gönüllere açılan cümle kapısı Galata Mevlevihanesi’ni her gün yerli ve yabancı turistler ziyaret eder. Kule Kapısı olarak bilinen Galata Mevlevihanesi yedi dönümlük alana yayılan büyülü atmosferiyle oldukça etkileyici bir yerdir. 1491 yılında İstanbul'un ilk Mevlevihanesi ünvanını kazanan Galata Mevlevihanesi, başına gelen depremler ve yangınlar sonrasında yürütülen onarım çalışmaları neticesinde son haline 19. yüzyılda ulaşır. İlk zamanlar Sultan II. Beyazıt'ın Beylerbeyi İskender Paşa'nın av çiftliği olan, ardından Afyon Mevlevi Şeyhi'nin kontrolünde mevlevihaneye dönüşen bu yapı, tarih boyunca dönemin siyasi eğilimin etkisinde semahane, ilkokul, Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanılır. 2005 yılında Mevlevihane Müzeliği adını alan yapı, son işlevine de 2011'de tamamlanan restorasyon çalışmaları sonunda kavuşur. Günümüzde tarihi dokusunu koruyan Galata Mevlevihanesi kapısından içeri adımınızı attığınızda sizi huzurla sarar. Kemerli kapının hemen ilk girişinde Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi, birkaç metre ileride sol tarafta Şeyh Galip Türbesi, avlusunda Âdile Sultan Şadırvanı ile kitâbesi, Hâmuşân, Semahane gibi tarihi yapılar bulunur. Müzenin içine girince yükselen ney sesleri ruhunuzu dinlendirir, yüreğinize ferah fesleğen tohumlarını bırakır. Dünya telaşına kısa molalar vermek, dinginliği hissetmek için Galata Mevlevihanesi Müzesi’ne gitmelisiniz.

Susmuşlar Yeri 

Hâmuşân Farsça susmuşlar, sakinler, sessizler anlamına gelen bir kelimedir. Bu kelimeyle Galata Mevlevihanesi’ndeki mezarlığın girişinde rastlaştık. Mevleviliğin altın kurallarından biriymiş, ölenlere hâmuşân diyorlarmış. Mevlevilere göre insanlar ölmez, uyanacakları saate kadar sessizliğe çekilirler, susarlar. Bir zamanlar biz de sizin baktığınız yerdeydik, bir zaman gelecek siz de bizim baktığımız yere geleceksiniz derlermiş.  Galata Mevlevihanesi Müzesi’ni gezmenin size farklı bakış açısı kazandıracağını söyleyebiliriz. Gezerken öğrenecek, ruhunuzun dinginliğinin farkına varacaksınız. Buradaki sükûneti hissedin.

Galata Mevlevihane Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım'a inen yokuşta bulunan bulunan müze, mevlevi kültürüne ait derviş hücreleri, muvakkitane, kütüphane, mezarlık ve türbelerden oluşan bölümleriyle, dönemin ve derviş kültürünün ruhunu tatmak isteyenler için mükemmel bir mekândır. Kültür ruhuna tanık olmak için Galata Mevlevihane Müzesi’ne gitmek için iki rota vardır. 

Beyoğlu Galata’da Galip Dede Caddesi üzerinde, Tünel meydanına yakındır. Tabanvayla İstiklal Caddesi sonuna gelip Tünel’den hemen sola döndüğünüzde sizi karşılayacaktır. İkinci bir alternatif ise Karaköy’den Galata Kulesi istikametine gittiğinizde, kulenin hemen sağında yukarı giden ve Tünele çıkan Galip Dede yokuşunu takip etmektir.

Yazan: Nilda Paşaoğlu

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler