Misafirperver İstanbul’da Çekilen 5 Yabancı Sinema Filmi - GeziBilen

Misafirperver İstanbul’da Çekilen 5 Yabancı Sinema Filmi

Misafirperver İstanbul’da Çekilen 5 Yabancı Sinema Filmi

Tarihi ve estetiğiyle kalpleri fetheden İstanbul, yabancılara her daim kapılarını açmıştır. Neticesinde ise ölümsüz bir dünyaya dahil olmuştur. Sinema dünyasına... Bizler de bugün İstanbul’da çekilmiş yabancı filmlere değineceğiz.

 

1)The Secret of Stamboul/İstanbul’un Sırrı (1936)

Başlangıcı eskilerden yapalım öyleyse. Türkçe çevirisiyle İstanbul’un Sırrı filmi, İngiliz yazar Dennis Wheatley tarafından yazılmış olan İstanbul Hadımı romanından uyarlanmıştır. Devrimi önlemeyi amaçlayan bir İngiliz ajanının İstanbul’a gelmesini ele alıyor. Macera ve aynı zamanda gerilim filmidir. ‘’Özlemişim yahu siyah-beyaz filmleri izlemeyi!’’ diyecek olursanız bir şans verebilirsiniz.

 

2) L’immortelle/Ölümsüz Kadın (1963)

İşte karşınızda görselliğiyle daha kaliteli bir siyah-beyaz film… Ölümsüz Kadın, Fransız yapımı olmakla bir drama filmidir. Fransız bir adamın İstanbul’da gizemli, ama bir o kadar da çekici olan bir hanımefendiyle tanıştıktan sonra yaşadığı olayları ele alır. Sultanahmet Camii’den Dolmabahçe Sarayı’na, Yedikule Hisarı’ndan güzeller güzeli Boğaziçi’ne kadar 20. yüzyıl görünümüyle bizi mest eden birçok yeri görüyoruz filmde. Renkleri görmeseniz de sonuna kadar hissedeceğiniz bu deneyimden mahrum kalmamak gerek.

 

3)Topkapı (1964)

Bir Hollywood filmi olan Topkapı, Eric Ambler’ın Gün Işığı romanından uyarlanmıştır. Suç ve gerilim filmi olmasıyla birlikte uluslararası boyutta hırsızlık yapan bir çetenin sarayda soygun yapmayı planlamasını ele alır. Çete, burada bulunan hançeri çalmayı arzulamaktadır. Ancak Türk İstihbaratı bu durumu takip ederek engellemeye çalışır. Film sırasında ahşap evlerin ve Galata Köprüsü’nün bizleri selamladığını görüyoruz. Osmanlı Dönemi padişahlarının baş tacı olan Topkapı Sarayı’na 60’lı yılların gözüyle bakmak isteyenlere tavsiye edilir.

 

4)The Accidental Spy/ Altın Yumruk İstanbul’da (2001)

Yalnızca Doğu’nun değil, Batı’nın da en gözde oyuncularından biri olan Jackie Chan’in de yolu düşmüştür güzel İstanbul’a… Sıkıcı bir hayata sahip olsa da içten içe macera düşkünü olan bir adamın tutkularının peşinden giderken yaşayacaklarını anlatır. Aksiyon türünde bir Hollywood filmidir. ‘’Altın Yumruk İstanbul’da nerede çekildi?’’ diye soracak olursanız, hemen söyleyelim. Jackie Chan’in efsanevi dövüş sahnelerini Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nda göreceğiz. Filmin bir diğer güzel yanıysa, içerisinde Türk oyuncuların da yer almasıdır.

 

5)The Water Diviner/ Son Umut (2014)

Son olarak bize çok da uzak olmayan tarihte çekilmiş bir eserden bahsedeceğiz. Son Umut, Avustralyalı bir çiftçinin Çanakkale Savaşı sırasında kaybettiği üç oğlunu aramak için Türkiye’ye gelişini anlatır. Türkiye, Avustralya ve ABD ile ortak yapım olan savaş ve dram filmidir. Çekimler Çemberlitaş, Sultanahmet, Topkapı Sarayı ve Balat’ta gerçekleşmiştir. Filmde Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz da yer alıyor. Hem de başrolde! 2015 yılında ise Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi En İyi Film Ödülü’ne layık görülmüştür.

 

İstanbul, nereden geldiğine aldırış etmeden tüm öğrencilerini kanatları altına alan bir öğretmen gibidir aslında. Belki de hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için defalarca okuduğumuz bir kitaptır…

 

Yazan: Berfin Aktaş

Yorumlar

  • gunessygz
    22.03.2023 11:00

    Harika içerikler mevcut

  • Feyzanur Demircan
    17.01.2022 11:06

    Çok güzel bir içerik. 👌🏼

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler