Bilginin Tapınakları: Beşiktaş’ta Gezilecek Müzeler
İçindekiler
Eva Stachniak “Müzeler bilginin tapınaklarıdır. Karanlığı aydınlatan, yaşamdaki sonsuz çeşitliğinin kanıtı olan bir ışık kaynağı.” sözünü benimsedik, rotamızı İstanbul’un Avrupa Yakası’na çevirip Beşiktaş’ta gezilecek müzeleri derledik. Haydi gelin bilginin tapınakları keşfedelim!
Âşiyan Müzesi
Âşiyan Müzesi, Türkiye’nin müze haline gelen ilk şair evidir. 1906 yılında Şair, Ressam Tevfik Fikret’in projesini kendisi hazırladığı bu ev, zamanın mekâna dönüştüğü yerdir. Tevfik Fikret, Farsça’da “yuva” anlamına gelen Âşiyan’da ömrünün son dokuz yılını geçirir. 1915’te şairin vefatının ardından müzeye dönüştürülür. 1940’ta İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılır. 1961 senesinde Tevfik Fikret’in Eyüp mezarlığında bulunan naaşı villanın bahçesine nakledilince Âşiyan Müzesi adını alır.
Rumelihisarı’nın sırtında konumlanan Aşiyan Müzesi günümüzde bahçesi dâhil 9 bölümü ile ziyaretçilerine yaşamdaki sonsuz çeşitliliği sunar. Müzenin girişinde yer alan Salon bölümünde ilk dikkatinizi çekecek olan sağ taraftaki Tevfik Fikret’in balmumu heykelidir. Sol tarafta da Şehzade Abdülmecit Efendi’nin Tevfik Fikret’in “Sis” şiirinden etkilenerek yaptığı Sis tablosudur. Tablonun yanındaki oda Abdülhak Hamit Tarhan’ın eşyaları, vefat etmeden önce içtiği ilacın şişesinin bulunduğu Abdülhak Hamit Tarhan bölümüdür.
Aşiyan Müzesi’nin üst katında Tevfik Fikret’in yatak ve çalışma odası sergilenir. Yatağın sol tarafında Mihri Hanım’ın yaptığı mask vardır. Tevfik Fikret’in ölüm maskı Türkiye’de yapılmış ilk mask çalışmasıdır. Odanın penceresini açtığınızda müthiş Göksu Manzarası size ferahlık verir. Merdivenlerden aşağıya indiğinizde Şair Nigar bölümü vardır. Diğer bölümler; Yemek Odası, Mutfak, Çamaşırhane ve Bahçe’dir. Müzede Atatürk’ün Tevfik Fikret’e yazdığı teşekkür notunu da görebilirsiniz. (“Ben inkılap ruhunu Fikret’te aldım.” diyen Atatürk, şairin ölümünün üçüncü yıldönümünde müzeyi ziyaret eder ve teşekkür notu bırakır.)
Aşiyan Müzesi’nin insanı kendine âşık eden boğaz manzarası Tevfik Fikret’in tabiata olan aşkının kanıtıdır. Müze girişi ücretsizdir. Üstelik audio guide cihazı da mevcut. Müzeyi pazartesi günleri hariç her gün 09.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Deniz Müzesi
2013 yılında ziyarete açılan ve Beşiktaş sahiline yakın olan Deniz Müzesi, Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesidir. Koleksiyon çeşitliği ile dünyanın sayılı müzelerindendir. Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi, Açık Sergi Alanları ile ziyaretçilerine eşsiz bir gezi sunar. Gemiler, kayıklar, kadırgalar, el yazması eserler ufku ışıklandırır. Müzede dikkatinizi en çok çekecek yer Atatürk Odası ve Sultan Kayıkları bölümüdür. Deniz Müzesi’ne girdiğiniz an sizi filikalar, kayıklar, yelkenler karşılar. Biraz ilerlediğinizde küçük filikaların bulunduğu alanla selamlaşırsınız. Daha sonra Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi donanmalarıyla ilgili bölümlerde tarihe doğru yolculuk yaparsınız. Tarihi yolculuğun ardından denizaltı bölümünü gezdikten sonra Deniz Müzesi’ni keşfetmiş olursunuz. Beşiktaş’tan sizi geçmişe götüren, manzarasıyla büyüleyen Deniz Müzesi’ne uğramadan dönmemelisiniz artık.
Hafta içi pazartesi günü hariç 09.00-17.00, hafta sonu 10.00- 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Saray Koleksiyonları Müzesi
Saray Koleksiyonları Müzesi, modern müzecilik örneklerindendir. 19. yüzyıl Osmanlı saraylarında günlük yaşamın izlerini taşıyan objeler sergilenir. Müzeye girdiğinizde çocuk kıyafetlerinin şirinliği sizi karşılar. Gezintinin devamında Osmanlı hanedanının dünyadaki gelişmeleri takip ettiği dönemin orijinal örnekleri, geçmişte Türkiye’de ilk açılan Diş Hekimliği Okulu’nun kullandığı dişçi ünitesi, Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılmış eşyalar, porselen ve gümüş yemek takımları, Hereke halıları, el yazması Kur’ân-ı Kerim, dekoratif araçlardan oluşan koleksiyonu dikkat çekicidir. Resim sanatının saraydaki önemli icralarından Abdülmecit’in eserleri ve aletlerini müzede incelemek mümkündür.
Müzeyi pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi 11 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası hizmete açılmıştır. Mimarisi, iç dizaynı ile müze severlerin ilgi odağı Milli Saraylar Resim Müzesi 34 sergi salonundan oluşur. 553 eserle eşsiz bir koleksiyona sahiptir. Milli Saraylar Resim Müzesi’nde Zonaro, Osman Hamdi, Şehit Hasan Rıza, Ayvazovski, Feyhaman Duran gibi önemli sanatçıların görkemli eserlerini birebir deneyimlemek mümkündür. Osmanlı tersanelerinde üretilmiş, bakımları yapılan birçok gemiye ait yerli ve yabancı ressamların tablolarını görebilirsiniz. Müzeden çıkınca ön bahçede sizi harika bir manzara ile saray mimarisi karşılayacaktır. Müze bahçesinin Limonluk kısımda hizmet veren keyifli vakit geçirebileceğiniz kafeye bayılacaksınız. Milli Saraylar Resim Müzesi’ni 09.00-16.00 saatlerinde gezebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalıdır.
Yazan: Nilda Paşaoğlu