Mozaikler Diyarı Zeugma Antik Kenti - GeziBilen

Mozaikler Diyarı Zeugma Antik Kenti

Mozaikler Diyarı Zeugma Antik Kenti


Gaziantep, diğer pek çok şehir gibi Türkiye’nin en güzel renklerini bir araya getirmiş özel bir kent. Doğal güzellikleri, damaklarda yer edinen mutfağı ve her daim güler yüzlü insanı ile turizme katkı sağlamaya devam eden Gaziantep, zengin tarihi bölgeleri ve yapılarıyla da gören herkesi geniş çaplı bir tarihi yolculuğa çıkarıyor. Baştan sona güzelliklerle dolu bu şehre yakın bir zamanda yolculuk yapmayı planlıyorsanız görmeden dönmemeniz gereken önemli bir nokta var. Mozaikler diyarı Zeugma Antik Kenti… Köklü bir geçmişin gün yüzüne çıktığı Zeugma Antik Kenti, bir daha dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz mozaikleri ile sizleri her adımınızda daha fazla şaşırtacak.


Zeugma Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?


Zeugma Antik Kenti, ulaşım açısından zorluk yaşatmayacak kadar kolay bir noktada bulunuyor. Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Belkıs Mahallesi’nde bulunan bu antik yerleşim alanı, ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alıyor.


Zeugma’nın Tarihine Yolculuk Başlasın!



Zeugma Antik Kenti, milattan önce 300’lü yıllara dayanan derin ve bir o kadar zengin bir tarihe sahip. Büyük İskender’in generallerinden biri olan I. Selevkos Nikator’un kurduğu Selevkeia Euphrates adlı kent ile tam karşısına karısı Apama için kurduğu kentin birbiriyle bağlanması sonucu oluşmuştur. Bu özelliğinden dolayı “geçit” ve “köprü” anlamına gelen Zeugma ismi ile anılmaya başlanmıştır. Günümüze taşıdığı pek çok eseriyle artık bir tarihi gezi noktası olan şehir, Roma döneminde en parlak çağını yaşamış. Ayrıca Kommagene Krallığı’nın en büyük 4 şehrinden biri olma özelliğini taşır.

Antik yerleşim alanında göreceğiniz yapılar ise agora, tiyatro, stadyum, hamamlar ve nekropollerdir. Görkemli tarihi ile gören herkesi etkisi altına alan kenti gezdikten sonra bir de dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’ne uğramayı sakın ihmal etmeyin.

Peki, bu hafızalarda yer edinen ve yıl içinde binlerce ziyaretçi kabul eden antik yerleşim alanında neler çıkarıldı?


Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde Yer Alan Önemli Eserler


Hemen hemen herkes, bir yerlerden Çingene Kızı Mozaiği’nin fotoğrafını görmüştür ya da mutlaka adını duymuştur. 



Tanıdık geldi mi? Aslında cinsiyeti tam olarak bilinmeyen eser, örgülü saçları ve ensesinden bağladığı eşarbı ile “Çingene Kızı” olarak adlandırılıyor. Kim olduğu hakkında ise net bir bilgi yok ancak kim olduğuna dair öne çıkan iki fikir bulunuyor. Bunlardan ilki, mozaikte yer alan kişinin Büyük İskender’den ilham alınarak yapıldığı yönünde… Diğeri ise Çingene Kızı Mozaiği’ndeki kişinin Yunan mitolojisinde yer alan ve adı Gaia olan bir tanrıça olduğudur. Hangisi olduğu konusunda kesin bir bilgi olmasa da insanı etkisi altına alan bir hüzünlü bakışın olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu dillere destan mozaik, çıkarıldığı ilk dönemlerde Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyordu ancak şu anda Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Bu arada Zeugma Mozaik Müzesi’nde genel olarak antik yerleşim alanından çıkan etkileyici eserler sergilenmeye devam ediyor. 



Konu Zeugma Antik Kenti olunca, görülecek mozaik sayısı da büyük oranda artıyor ancak yine altını çizelim; hemen hemen çıkarılan tüm mozaikler Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki yerini almış durumda. Mozaikler arasında dikkatleri üzerine çeken başlıca eserler; Triton Mozaiği, Poseidon-Oceanos-Tethys mozaikleridir. 



Zeugma Antik Kenti’nin önemini arttıran diğer bulgular ise Bulla mühürleridir. Bulla, mektup ve fermanların üzerine vurulan bir baskı, diğer adı ile mühürdür. Sadece Zeugma’dan gün yüzüne çıkarılan mühürlerin sayısı 100.000’i geçmiş durumda. Bullaları daha yakından görmek istiyorsanız Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni de gezi listenize dahil edebilir, Zeugma’nın tarihine daha fazla tanıklık etme şansı yakalayabilirsiniz.


Zeugma Antik Kenti Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri


Derin bir geçmişi gözler önüne seren antik yerleşim alanı, belli dönemlerde farklı saat dilimlerinde ziyaret edilebiliyor. Nisan-Ekim ayları arasında 08.00 - 18.30 saatleri arasında ziyarete açık olan Zeugma, Kasım ve Mart ayları arasında 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 


Zeugma Antik Kenti’nde Müzekart Geçerli mi?



Müzekart ile Türkiye’deki pek çok müzeye ve antik yerleşim alanına ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Bunlardan biri de Zeugma Antik Kenti’dir. Müzekartı olmayanlar ise cüzi bir miktar ile antik kente kolayca giriş yapabilir. 



Yazan: Habibe Tokgöz


Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler