Oltu Taşının Membası Erzurum’a Gitmek - GeziBilen

Oltu Taşının Membası Erzurum’a Gitmek

Oltu Taşının Membası Erzurum’a Gitmek

"Dadaşlar Diyarı" ya da "Evliyalar Beldesi" olarak anılan Erzurum için "İklimi sert, insanı mert" denir. Ki öyledir de; bu yörenin insanı başkadır. Yiğitlikleriyle, kahramanlıklarıyla, iyi huylu ve anlayışlı olmalarıyla ve elbette İslamiyet ahlakını korumalarıyla tanınırlar. Erzurum denilince akla bin bir türlü seçenek gelir. Oltu taşıyla dünyaya nam salan bu şehrin tarihinden doğasına, mutfağından ibadethanelerine kadar uzanan çok önemli değerleri vardır. Bu şehri görenler, gezenler mutlaka gidilmeli der hep…

Sizler için Erzurum’u neden görmeniz, gezmeniz ve havasını koklamanız gerektiğini birazdan anlatacağız. Ancak bu şehrin soğuğunun da oldukça meşhur olduğunu belirtmemde fayda var. Erzurum'da ölçülen bugüne kadarki en düşük hava sıcaklığının -36 derece olduğunu da ekleyerek başlıyoruz nedenlerimizi sıralamaya:

- Açık ara farkla cağ kebabını Erzurum’da yemeniz gerekir. Çünkü bu lezzetin ana vatanı, doğduğu topraklar bu şehirdir. Terbiye edilmiş kuzu etinin yatık bir şişe geçirilip, odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan kebap, ismini cağ adı verilen şişlerden alır.

- Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Erzurumlulardan bahsederken hepsinin iyi huylu ve anlayışlı olduklarını ifade eder. Misafirperverlikleri, mertlikleri, samimiyetleri, fedakarlıkları dilden dile dolaşır. Hani derler ya "Böyle iyi insan kaldı mı?" diye. İşte sırf bu insanları görüp, bir çay eşliğinde keyifli bir sohbet etmek için bile bu şehre gidilir!

- Az evvel dedik ya bu şehrin soğuğu soğuktur diye. Erzurum’a bağlı Palandöken de bu şehrin karlar kraliçesidir. Uluslararası Kayak Federasyonu’nun dünyanın en büyük ikinci kayak merkezi olarak belirlediği Palandöken Kayak Merkezi şehre oldukça yakındır.

- UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve en eski mabetlerden olan Çifte Minareli Medrese, 13’üncü yüzyıldan bu yana dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Bu tarihi mekanın büyüleyici güzelliğini seyre gelinebilir.

- Türkiye’nin en eski 7'nci üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi bu coğrafyada öğrencilere eğitim veriyor.

- Dünyanın üçüncü yüksek ve oluşum açısından dünyanın ikinci önemli şelalesi Tortum yine bu coğrafyadadır.

- Erzurum mutfağı denince ilk akla gelen tatlı şüphesiz kadayıf dolmasıdır. Kadayıfın sarmaya bürünmüş haline Erzurum’da tanık olabilirsiniz.

- Türklerin en eski sporlarından cirit oyunu konusunda uzman olan Erzurumluları burada görebilirsiniz.

- Tabi ki kıtlama; çayın yoldaşı, yareni kıtlamanın anavatanı yine Erzurum’dur.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler