Dünya Mimarlık Tarihinin Gözdesi, Edirne’nin Simgesi: Selimiye Camii
Osmanlı Devleti’nde sefere çıkan orduları Avrupa’ya yolcu eden Edirne’de inşa edilen Selimiye Camii, bu şehrin simgesi olduğu kadar dünya mimarisinin de baş yapıtları arasında yer alıyor.
Ayasofya Kubbesinden Bile Büyük
Sultan II. Selim’in emriyle Mimar Sinan’a yaptırılan bu heybetli cami, Edirne’nin hangi köşesine giderseniz gidin, sizleri selamlar… 9 metrelik yüksekliği ve 32 metrelik çapıyla Ayasofya’nın kubbesinden bile büyüktür. Hatta o kadar ki tarih kitaplarında Osmanlı’nın Avrupa seferlerinde mola verip 6 bin kişilik ordusunu aynı anda burada namaz kıldırdığı dahi yazar.
Ters Lale Motifi Hala Gizemini Koruyor
Mükemmel aydınlatması, bugüne kadar yaşanan depremlere rağmen bir tane bile çatlağının bulunmayışı, iç süslemelerindeki kusursuzluk, akustiğinin ihtişamı, ters lale motifinin gizemiyle bugün dünya çapında turist ağırlayan Selimiye Camii; hala birçok bilim insanı ve mimarın da merağını cezbediyor.
Ters lale demişken sizi de meraklandırmadan kısaca bilgi verelim: Mimar Sinan’ın 80 yaşındayken (1500’lü yıllar) yaptığı Selimiye Camii’nin içindeki mermer ayakların birinde küçük bir ters lale motifi vardır. Bu motifin anlamıyla ilgili birçok farklı rivayet günümüze kadar ulaşmıştır. Bunların biri ters lalenin her sene biraz daha toprağa yaklaştığıdır. Toprağa değdiği gün dünyanın sonunun geleceği söylenir. Bir başka söylenti ise eskiden caminin bulunduğu yerde bir lale bahçesinin olduğu ve bu motifinin bahçeyi sembolize ettiğidir. Ancak bilinen şudur ki aradan geçen 500’den fazla yıla rağmen hala bu motifin sırrı çözülememiştir.
Ünü Şehri Aşıyor
Yalnızca Osmanlı Devleti’nin değil, dünya mimarlık tarihinin en gözde eserleri arasında yer alan Selimiye Camii’nin ünü; bir dönem Osmanlı’ya başkentlik yapan bu şehirden bile kat kat fazladır. Dünyanın gelmiş geçmiş en dahiyane mimarlarından Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Edirne’nin simgesi Selimiye Camii’ni mutlaka ziyaret ediniz.