Sayılarla Bursa - GeziBilen

Sayılarla Bursa

Sayılarla Bursa

Tarihi bugünden 7000 yıl öncesine kadar uzanan Bursa’nın yapılan son sayıma göre nüfusu bugün 3 milyon 56 bin 120’dir. Neredeyse eşit bir nüfus dağılımına sahip olan şehrin nüfusunu yüzde 50,09’la yani 1 milyon 530 bin 956 kişiyle erkekler oluştururken yüzde 49,91’le yani 1 milyon 525 bin 164 kişisini kadınlar oluşturur. 

Yüzölçümü 10 bin 813 kilometrekare olan Bursa, Türkiye’nin yüzölçümü büyüklüğü bakımından 27’nci şehridir. Koordinatları 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında olan Bursa’nın plaka kodu 16 iken, telefon kodu ise 224’tür.

Genellikle Marmara’nın ılıman ikliminden etkilenen bir iklim türü olan şehrin, bazı bölgelerinde Uludağ’ından kaynaklı olarak sert bir iklim kuşağına sahip olduğu da olur. Sıcaklık değerleri yıl içerisinde en yüksek 46 derece santigrat ile -25,7 derece santigrat arasında değişkenlik gösterebilen Bursa’nın yıllık yağış miktarı ise buna bağlı olarak 456,2 ile 1217,4 milimetre arasında değişir. Yıl içerisinde ortalama olarak 113 günü yağışlı geçen şehrin bitki örtüsü de buna göre şekillenmiştir. Tarıma yalnızca yüzde 8’lik bir toprak kısmı elverişli olan şehrin yüzde 43’lük kısmı ormanlarla kaplıyken, yüzde 44’ü tarlalardan ve yüzde 5’lik kısmı da çayır ile meralık arazilerden oluşur.

Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir ve Yıldırım olmak üzere toplamda 17 adet ilçesi bulunan Bursa’nın mahalle sayısı ise 1061’dir. Köyü bulunmayan şehrin buna bağlı olarak gelişmiş ilçelerinde en fazla mahalle sayısına sahip ilçesi ise İnegöl’dür.

Saitabat, Suutçu ve Aras olmak üzere üç adet çağlayanı bulunan Bursa’nın Uludağ, Samanlı, Biga, Yıldız, Koru ve Işıklar dağlarının yanı sıra Mudanya Tepeleri de sayılırsa 7 tane dağı bulunur. Ayrıca su bakımından da oldukça zengin olan şehrin Sapanca, Ulubat, İznik ve Kuş gölleri en başta gelen turistik su kaynakları arasında yer alır.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler