Osmanlı Şehri Bursa'da Bulunan Ziyarete Açık Kiliseler
İçindekiler
Bursa dediğimizde aklımıza genellikle camiler, hanlar veya türbeler geliyor. Oysaki, bir zamanlar Osmanlı'nın başkenti olan bu şehirde bildiğimizden daha fazlası vardır; Bursa kiliseleri...
Her ne kadar şehirde tarih öncesine ve sonrasına dayanan birçok kilise kalıntıları mevcut olsa da günümüzde ibadete açık olan veya kültür merkezi işlevi sunan kilise sayısı çok azdır. Bu nedenle bugün sizlere yarar sağlayacak, aynı zamanda yalnızca belirli zamanlarda ziyaret edebileceğiniz yapılardan bahsedeceğiz.
1. Bursa Protestan Kilisesi (Osmangazi)
19.yy’ın sonlarında Fransız tüccarlar tarafından yaptırılan Bursa Protestan Kilisesi, Türkiye’nin en kalabalık dördüncü ilçesi olan Osmangazi’de yer alıyor. Fransız Kilisesi veya Santa Maria Kilisesi olarak da bilinir. Diğer kiliselerden farklı bir yapıya sahiptir. İnşa edildiği yıllarda yapı içinde yetimhane, hasta bakım yeri ve dispanser alanları olduğu biliniyor. Bina, 1960 yılından sonra çok kullanılmamış ve zamanla cemaatsiz kalmıştır. Yıllar boyunca ağır hasar görmesi neticesinde başlayan restorasyonlar 2004 yılında bitmiş ve kilise ibadete açılmıştır. Uzun süre yalnızlığa mahkûm edilmiş bu yapı, şu an Bursa’da hizmetini sürdüren tek kilise olarak biliniyor. Hatta Katolik, Ortodoks ve Protestan olarak Hıristiyanlığın üç ana mezhebini de bir araya getirerek barışçıl bir ortam sağlıyor. Bursa Fransız Kilisesi ziyaret saatleri Perşembe ve Cumartesi günleri 13:00-18:00 arasındadır. İbadet zamanı Pazar günü 12:30-14:00’dır. Gitmeden önce HES kodunuzu göstermeniz gerekecektir. Bu konuda herhangi bir risk taşımıyorsanız, ibadeti izleme hakkına sahip olduğunuzu unutmayınız.
2. Aziz Panteleimon Kilisesi (Gölyazı)
Bir sonraki durağımız, Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin en önemli örneklerinden biri olan Gölyazı Aziz Pantaleimon Kilisesi’dir. Nilüfer ilçesinin Gölyazı köyünde yer alır. 20.yy’ın başlarında inşa edilmiştir ve bölgedeki en yeni kiliselerden biri olarak biliniyor. Kilise, mübadele dönemine kadar ibadet yeri olarak işlevini sürdürmüş, ancak daha sonra çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Zamana meydan okumaya çalışsa da maalesef yenik düşmüştür. Nilüfer Belediyesi’nin uzattığı yardım eliyle 2014 yılında kendine gelmiş ve kültürevi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde sanat ve fotoğraf sergileri, sempozyumlar ve dinletilerin düzenlendiği bir yapıya dönüşmüştür. ‘’Her şey iyi, hoş ama bir de saat bilgisi verseydiniz tam olacaktı.’’ diyenler için hafta içi 09:00-17:00, hafta sonu ise 09:00-18:00 saatlerinde ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.
3. Aziz Vasil Kilisesi (Tirilye)
Bir diğer adıyla Ayios Yeoryios Kilisesi, Tirilye’de yer alıyor. Önceleri toplantı yapmak için kullanılan yapının 19.yy’da kilise işlevi kazandığı biliniyor. Rum’ların gidişinden sonra Taş Mektep’te öğrencilerine yemekhane olarak hizmet vermiş, daha sonra Tirilye yerlileri tarafından sinema ve düğün salonu olarak kullanılmıştır. Tarihin izlerini taşıyan bu yapıya 2008-2009 yıllarında yapılan restorasyonlar sonucunda ‘’Faruk Çelik Kültür Merkezi’’ adı verilmiştir. 2014 yılından sonra ise değişiklik yapılmış ve ‘’Trilye Kültür Merkezi’’ adını almıştır. Mudanya ilçesine bağlı olan Tirilye’de bulunan bu değerli kültür merkezi, Salı-Pazar günleri arasında 09:00-12:00 ile 13:00-18:00 saatlerinde ziyarete açıktır. Pazartesi günleri ise kapalıdır.
Yazan: Berfin Aktaş