Geçmişten Günümüze Bursa - GeziBilen Dijital Rehber
Geçmişten Günümüze Bursa

Geçmişten Günümüze Bursa


Medeniyetler beşiği Anadolu topraklarının en önemli şehirlerinden biri olan Bursa’nın tarihine dünden bugüne bir bakış atacağımız yazımızdan selamlar. Az buz değil, tam 7 bin yıl öncesine uzanıyor şehrin tarihi. Eh haydi başlayalım, geçmişten günümüze Bursa'nın tarihi neymiş, neler olmuş, neler bitmiş bir bakalım…

Bursa’nın geçmişteki rolü Demirtaş Höyüğü adı verilen yerde yapılan kazı çalışmasıyla birlikte şekillenmeye başlar. Bugünden tam 7 bin yıl öncesine uzanan tarihi dudak uçuklatacak cinstendir. Hatta milattan önce 5200 yılında şehrin ilk yerleşik hayat yaşantılarının olduğu bile saptanır…

Ünlü Heredot Tarihi’ne göz atıldığında görülür ki Bursa’nın en eski yerleşim yeri bugün Gemlik olarak bilinen dönemin Cius ismindeki kısmıdır. Cius’un pek çok koloninin ve başka ülkelerin izlerini taşımaya başlaması milattan önce 12’nci yüzyıla kadar uzanır. Şehrin Mudanya ilçesindeki ilk şehir oluşumunun da milattan önce 10’uncu yüzyılda kurulduğu sanılır. Ancak Bursa’nın en güzel yerlerinden biri olan ve tekilliğin içinde çoğulluğu simgeleyen Gölyazı’sında ilk kentleşme milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar gelen bir süreci kapsar. O dönemlerde Apollonia olan bölgenin ismi daha sonra Gölyazı olarak değişir.

Milattan önce 561 ile 546 yılları arasında yani Kroisos döneminde Lidyalıların hakimiyetine girer Bursa… Daha sonra Perslele tanışır ve ardından Dedalses ordusuyla karşı karşıya gelen Perslerin ardından bölgede ilk bağımsız devlet Bithynia kurulur. Milattan önce 3’üncü yüzyıla tekabül eden bu olay, şehrin milattan önce 74 yılında Roma’ya bağlanmasına kadar devam eder.

Oldukça uzun yıllar boyunca Roma İmparatorluğu hakim olur Bursa’ya. Daha sonra Doğu ve Batı Bizans olarak ikiye bölünen Roma İmparatorluğu’nun Batı Bizans İmparatorluğu kısmı hüküm sürer şehirde. Hristiyanlığın ve Hristiyanların en önemli şehirlerinden biri olan kent, böylelikle yüzyıllar boyunca Roma kültürüyle şekillenir. Ta ki Osmanlı Devleti gelene kadar…

Osmanlı'nın Bursa'sı

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in oğlu olan ve aynı zamanda da Osmanlı’nın ikinci padişahı olarak anılan Orhan Gazi, 6 Nisan 1326’da Bursa’yı alır ve devlet topraklarına katar. O günden sonra İslamiyet inancının yaygınlaştırıldığı ancak herkesin inanç özgürlüğüne de saygı duyulduğu bir şehir halini alır Bursa… Oldukça önemli alimler ve padişahlar yetiştirir, yetmez Osmanlı’nın gözbebeği, başkenti oluverir.

Tam 39 yıl boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapmış ve erken Osmanlı mimarisiyle şekillenmiş, bir nevi yeniden inşa edilmiş olan Bursa bugün bile yüzlerce yıllık mimari eserleri bünyesinde neredeyse ilk günkü görkemiyle taşır.

Yüzlerce yıl boyunca Osmanlı’nın himayesinde gelişir Bursa. Sanki Osmanlı’nın Bursa’sı olur burası. Osmanlı da Bursa’yla büyür. Böylelikle simgeleşir bu şehir Türkler için. Bugün ise Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğünün bir parçası olan Bursa, Türkiye’de tarihi ve doğa turizminin en çok geliştiği şehirlerden biridir.

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler