Bursa’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihî ve Popüler Yerler Listesi
İçindekiler
Bursa, Osmanlı Devleti’nin başkentlerinden bir tanesi ve Türkiye’nin dördüncü büyük şehridir. Tarihî güzellikleriyle bilinen şehir, en güzel tatil kaçamaklarının adresidir. Şehirde yüzyıllar boyunca pek çok olay ve etkinlik yaşanmıştır. Doğanın en güzel hâline şahit olabileceğiniz muhteşem alanları mevcuttur. Yerli ve yabancı turistlerin gönlünü çalmaktan kendini alamamış bir yerdir.
Marmara Denizi kıyısındaki en güzel ve en temiz plaj alanlarına sahiptir. Yılın her dönemi gezebileceğiniz alanları mevcuttur. Türkiye’nin en sevilen kış turizmi noktası Uludağ’da dilediğiniz gibi tatil yapabilme şansınız vardır. Bu şehir medreseleri ile de ünlüdür. Bursa’ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken tarihî ve popüler yerler vardır. Sizin için Bursa’da gezilecek yerler listesi hazırladık. Haydi o zaman hep beraber Bursa’da gezilecek yerler nerelermiş keşfedelim!
1. Uludağ Kayak Merkezi
Bursa merkeze 31 kilometre uzaklıktadır. Burası Avrupa’nın en popüler kayak merkezleri arasındadır. Yerli ve yabancı pek çok turisti kendisine hayran bırakan güzellikleri mevcuttur. Kayak pisti, manzaraları ile muhteşemdir. Burada ayrıca her yaş seviyesine eğitim veren kayak okulları da vardır. Kayak pistlerinin uzunluğu 2 kilometreyi bulmaktadır. Şömine başında oturabileceğiniz kafeleri mevcuttur. Bursa ve dünya mutfağından yemekler sunan restoranları bulunur. Burayı kayak turları ile günübirlik gezebilirsiniz. Bunun yanında özel aracınız ve Bursa merkezden hareket eden minibüslerle ziyaret edebilirsiniz.
2. Bursa Ulu Cami
Bursa Ulu Cami, Orhan Gazi Parkı’nın bulunduğu geniş bir alana sahiptir. Çok kubbeli anıtsal yapısıyla Osmanlı camileri arasında ilktir. Caminin 20 kubbesi bulunmaktadır. Buradaki ilk namazı ‘Somuncu Baba’ kıldırmıştır. Buranın ilk imamı, Süleyman Çelebidir. Türkiye’deki Ulu Camilerin en büyüğüdür. Şehrin en muhteşem tarihî yapıları arasında yer almaktadır. Kubbenin üstü açıktır ve bu açıklık camla kaplanmıştır. Osmanlı zamanında yapılmış bütün camilerin atasıdır desek abartmış olmayız. Eşi benzeri olmayan bu camiyi şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret edin deriz.
3. Tirilye
Hayatın çok yavaş aktığı balıkçı köyü olan Tirilye, huzurun ve sessizliğin adresidir. Özellikle sessiz ve sakin bir tatil yapmak isteyenlerin uğrak yeridir. Yaz aylarında masmavi denizi içinizin huzurla kaplanmasını sağlar. Zeytinyağı çok ünlüdür. Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır. Konumu dolayısıyla Antik Roma’dan Osmanlı dönemine kadar her zaman sevilen bir yer olmayı başarmıştır. Açık hava müzesini anımsatan güzel sokakları bulunur.
4. Bursa Kapalı Çarşı
Bursa Kapalı Çarşı, Ulu Cami’nin yakınında bulunan ve yüzyıllarca tarihî dokusunu koruyan yerlerden bir tanesidir. 130 dükkânında yöresel tekstil ürünleri satılmaktadır. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemeklerini servis eden restoranlarında mutlaka bir yemek yemenizi öneririz. Zengin alışveriş imkânı elde etmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir. Burada çoğunlukla kuyumcu dükkânları hizmet vermektedir.
5. Cumalıkızık Köyü
Cumalıkızık köyü, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilmiştir. 700 yıldan uzun tarihi vardır. Modern dünyanın karmaşasından bir nebze de olsa uzaklaşmış olursunuz. Osmanlı mimarisinin örneklerini görmek isteyenler özellikle burayı ziyaret edebilir. Günlük geziler için burası çok uygundur. Ayrıca burada köy halkının yetiştirdiği organik besinler vardır. Yani burada tamamen organik ürünlerle köy kahvaltısı yapabilirsiniz.
6. Gölyazı
Bursa’nın en sevilen beldelerinden bir tanesidir. Bursa merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Kartpostal güzelliğinde manzarası vardır. Roma döneminden kalma önemli tarihî hazinelere ev sahipliği yapar. Buraya Selanik’ten gelen göçmenler yerleşmiştir. Film ve dizilerin sahnesi olmayı başarabilen Gölyazı, Arnavut kaldırımlı şirin sokakları ile tanınır. Burada Ağlayan Çınar adında yaklaşık olarak 150 yaşında bir anıt ağaç yaşamaktadır. Binlerce kişinin ziyaret ettiği Ağlayan Çınar, Rum kızla Türk gencinin yaşadığı hüzünlü aşk hikâyesine konu olmuştur.
Yazan: Aslı Sarıtaş