Tarih Kokan Hanlar - GeziBilen Dijital Rehber
Tarih Kokan Hanlar

Tarih Kokan Hanlar

26.08.2024 09:49


Fatih'in tarih kokan hanları, Osmanlı döneminden günümüze uzanan zengin ticaret geçmişini yansıtarak, çeşitli kültürleri ve eski zanaatları barındırıyor. Bu atmosferik hanlar, gezginlere geçmişin izlerini sürme ve geleneksel dokuları keşfetme fırsatı sunuyor.

1. Kuveloğlu Han

Kuveloğlu Han
Kuveloğlu Han
Kuveloğlu Han

Eminönü Küçükpazar'da bulunan Kuveloğlu Han, 19. yüzyılın sonlarında Fransız bir mimar tarafından otel olarak inşa edilmiştir. 208 yıllık bu yapı, Osmanlı avlulu hanlarına benzer bir planla yapılmış ve neo-klasik öğeler taşır. Yangın ve depreme dayanıklı malzemelerle inşa edilmiş, günümüzde depo ve imalathane olarak kullanılıyor.

2. Şark Han

Şark Han
Şark Han
Şark Han

Eminönü Tahtakale'de bulunan Tahtakale Hamamı, 1430'larda II. Murat tarafından çevre esnafının yıkanması ve dinlenmesi için inşa edilmiştir. 1950'lerden sonra çarşıya dönüştürülen yapı, bugün Şark Han olarak hediyelik eşya çarşısı olarak hizmet vermektedir ve içinde 134 firma bulunmaktadır.

3. Dördüncü Vakıf Han

Dördüncü Vakıf Han
Dördüncü Vakıf Han
Dördüncü Vakıf Han

Dördüncü Vakıf Han, Mimar Kemaleddin Bey'in tasarladığı ve 1912'de inşasına başlanan bir yapıdır. Balkan Harbi ve I. Dünya Savaşı nedeniyle inşası yarım kalan bina, 1926'da tamamlanmıştır. 2005'te restorasyon sonrası özel işletmelere kiralanan han, İstanbul'un tarihi ve canlı bir köşesinde hizmet vermektedir.

4. Germanya Han

Germanya Han
Germanya Han
Germanya Han

İstanbul’un ilk betonarme yapılarından olan Germanya Han, 1900'lerin başında Deutsche Bank'ın Osmanlı şubesi olarak inşa edilmiştir. Prusyalı Mimar August Jasmund tarafından tasarlanan yapı, çeşitli dönemlerde banka olarak kullanılmış ve restorasyonların ardından 2020'de Orientbank Hotel İstanbul olarak hizmete açılmıştır.

5. Büyük Valide Han

Büyük Valide Han
Büyük Valide Han
Büyük Valide Han

Mahmutpaşa Çakmakçılar Yokuşu'ndaki Büyük Valide Han, Sultan I. Ahmet'in eşi Kösem Sultan tarafından 17. yüzyılda inşa edilmiştir. İstanbul'un en büyük hanlarından biri olan yapı, 98 x 168 metre alanda üç avlusu ve iki bölümüyle dikkat çeker. Az restorasyon gören han, günümüzde de birçok dükkana ev sahipliği yapmaktadır.

6. Büyük Yeni Han

Büyük Yeni Han
Büyük Yeni Han
Büyük Yeni Han

Fatih'teki Çakmakçılar Yokuşu'nda yer alan Büyük Yeni Han, 1764'te Sultan III. Mustafa tarafından Mimar Mehmet Tahir Ağa'ya yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı yapı, üç katlı olup 42 ve 25 metre uzunluğunda iki avluya sahiptir. Han, sarraflar tarafından kullanılmış ve günümüzde de ziyarete açıktır.

7. Balkapanı Hanı

Balkapanı Hanı
Balkapanı Hanı
Balkapanı Hanı

Fatih – Eminönü’nde bulunan Balkapanı Hanı, 16. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle iki imparatorluğa tanıklık etmiştir. Yangınlar ve restorasyonlar sonucunda yapısal değişikliklere uğrasa da, günümüze ulaşmayı başarmıştır. 80 odalı han, Osmanlı döneminde ticaret merkezi olarak kullanılmış, altındaki Bizans mahzeni kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.

8. Küçük Yeni Han

Küçük Yeni Han
Küçük Yeni Han
Küçük Yeni Han

Fatih'te bulunan Küçük Yeni Han, 1770'lerde III. Mustafa tarafından ticaret amacıyla gelen yolcuların kısa süreli konaklaması için inşa edilmiştir. Üç katlı yapı, kesme taş malzeme kullanılarak yapılmış ve günümüzde modernize edilmiş bir haldedir. Ticaretin yoğun olduğu Çakmakçı Yokuşu'na yakın bir konumda yer alır.

Hazırlayan

GeziBilen

Dijital Rehber

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler