İstanbul'un Tarihi Okulları

İstanbul'un Tarihi Okulları

İstanbul'un Tarihi Okulları

Eğitim tarihine ışık tutan miraslarıyla Osmanlı döneminden günümüze uzanan bu okullar, göz alıcı mimarileriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

zografyan-ozel-rum-okulu

Zoğrafyan Özel Rum Okulu

İstanbul Beyoğlu’nda 1846’da Panayia Kilisesi’nin Okulu adıyla faaliyete geçen Zoğrafyan Rum Okulu, Taksim Meydanı'na çok yakın bir konumdadır. Tarihi 19’uncu yüzyıla dayanan okulun, çağdaş bir okul olarak yenilenmesi amacıyla para Zoğrafyan , yüksek miktarda bağış yapan Hristaki Zoğrafos’a bir onur göstergesi olarak, okulun adının Zoğrafyan olmasına karar verilmiştir.1899 yılında ilk mezunlarını veren Zoğrafyan’ın dönemindeki öğrenci sayısı 350’yi bulmasına karşın günümüzde okulun bünyesinde 45 kadar öğrenci ve 20’yi bulmayan öğretmen mevcudiyeti vardır. Okulun öğrenim dili ise Türkçe ve Yunanca’dır.Fen lisesi olarak açılan Zoğrafyan Rum Lisesi bünyesine, 1948'de Ticaret Lisesi’ni de eklendi. Zaman içinde kapasitenin artması nedeniyle genişletilen okul, restorasyondan geçirilerek şimdiki görünümüne kavuştu.İstanbul’da eğitim veren okul binaları arasında en az 100 yıllık tarihe tanıklık etmiş olanlar mevcut. Bunlardan biri olan Zoğrafyan Özel Rum Okulu’nda öğrenciler eğitim ve öğretim hayatlarına devam ederken aynı zamanda tarihi ambiyansı da yaşayabiliyorlar.
kuleli-askeri-lisesi

Kuleli Askeri Lisesi

Bu tarihi önemi yüksek olan yerin içini gezemeyeceksiniz ama olsun. Siz dışını incelerken biz de size kendinden bahsedelim…Evvela sizin de tarihi yapıya bakar bakmaz dikkatinizi çekecek olan Türk bayrağından başlayalım… Lisesinin bahçesinde konumlanan bu anlı şanlı bayrak, aynı zamanda Türkiye’de dalgalanan en büyük ikinci Türk bayrağıdır. 43 metrelik boyu ile 2006 yılında dikilen bayrağımız, muazzam ışıklandırma sayesinde gece dahi çok net şekilde görülebilmektedir. Tabii içinizden ‘Peki en büyüğü nerede?’ diye sorduğunuzu duyar gibi olduk. Türkiye'nin en büyük bayrağı Samsun'da dalgalanıyor. Kavak ilçesindeki Türkiye'nin dalgalanan en büyük bayrağı olarak gösterilen 2 bin metrekarelik dev Türk bayrağı, 2011 yılında yaptırıldı. Gelelim Kuleli’nin tarihi süreçlerine…. Bizans döneminde şimdiki yerinde manastır, bahçe ve bir kulenin olduğu Kuleli Askeri Lisesi; tarihte ilk kez Yavuz Sultan Selim döneminde, Yeniçerilerin kışla olarak kullanmasıyla askeri kimlik kazanmış. 1520 ile 1577 yıllarını kapsayan Kanuni Sultan Süleyman zamanında ise bu alanın içerisine dokuz katlı, büyük bir kasır inşa ettirilmiş. Ancak Sultan III. Ahmet devrinde önce kule yıktırılmış, sonrasında çıkan yangında da kışla tamamen kül olmuş.Tarih boyunca yakılsa da yıkılsa da her daim yerini daha da sabitleştiren bu eser; bugünkü şekline 1871 yılında Abdülaziz döneminde kavuşmuş. Yapı, tarih boyunca birçok kez askeri hastane olarak kullanılmışsa da ilk kez 1924’te çıkarılan ’Tevhid-i Tedrisat Kanunu’ ile liseye dönüştürülmüş. 1925’te ise adı ’Kuleli Askeri Lisesi’ olarak değiştirilmiştir.
besiktas-anadolu-lisesi

Beşiktaş Anadolu Lisesi

Osmanlı’dan günümüze dek ulaşan tarihi yapılardan biri olan Beşiktaş Anadolu Lisesi veya bir diğer adı ile BAL’ın kuruluş tarihi 1871 senesine kadar uzanır. Beşiktaş ilçesinde yer alan ve şehrin en köklü liselerinden biir olan Beşiktaş Anadolu Lisesi, eskiden Çırağan Sarayı’nın harem dairesi olarak kullanılmıştır.Müdürünün Mehmet Emin Dörtbudak olduğu lisede verilen yabancı dil eğitimleri İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak sıralanabilir. Deli olduğu öne sürülerek tahttan indirilen ve tam tamına 28 yıl hapis hayatı yaşayan V. Murat, günümüzdeki Beşiktaş Anadolu Lisesi binasında bu süreci geçirmiştir. Hatta şimdilerde V. Murat’ın odası Beşiktaş Anadolu Lisesi kantini olarak hizmet vermektedir.Halifelik 1924 yılında kaldırıldıktan sonra ilkokul düzenlemelerinin yapıldığı Beşiktaş Anadolu Lisesi, 1937 yılında dek ilkokul statüsünde hizmet vermiştir. Sonrasında 1940 – 1941 yıllarında ortaokul olarak hizmet veren Beşiktaş Lisesi karma liseye dönüştürüldü. 1959 – 1960 yıllarında “Beşiktaş Kız Lisesi” adını alan kurum 1993 – 1994 yıllarından sonra da karma lise statüsünde “Beşiktaş Lisesi” adına kavuştu.Öğretim dilinin Türkçe olduğu, İngilizcenin zorunlu, Almanca ve Fransızca dillerinin ise seçmeli ders olarak verildiği Beşiktaş Anadolu Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi Spor Kulübü’nün gerçekleştirdiği festival ve spor müsabakalarına da ev sahipliği yapmaktadır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında konserlerin de düzenlendiği Beşiktaş Anadolu Lisesi’nin kontenjanı ise 200 öğrenci ile sınırlıdır. Boğaz’ın eşsiz manzarasını sunan tarihi bina, mükemmel işlenmiş tavanları ve süslemeleri ile insanı adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.
rum-ortodoks-ruhban-okulu

Rum Ortodoks Ruhban Okulu

Marmara Denizi’nde konumlanan Heybeliada, naif iskelesinden Aya Nikolaos Kilisesi’ne, ada sokaklarından Merit Halki Palace’a kadar mütevazi bir alan üzerinde çok sayıda ilginç deneyimi birlikte sunar. Heybeliada ile özdeşleşmiş yapıların başında ise Değirmen Burnu’nun kuzeyindeki Rum Ortodoks Ruhban Okulu gelir. Günümüzde kapalı durumda olan Rum Ortodoks Ruhban Okulu, adadaki ormanlarla kaplı yüksek bir tepe üzerindedir. İlk yapılış tarihi 1200’lü yılların ikinci yarısına kadar uzanır. Ortodoks din adamı yetiştirilmesi esasıyla kurulan okul, zaman içerisinde birçok kez yandı, depreme tanıklık edip harap oldu ve savaşlar gördü ancak her seferinde yeniden yapılarak bir nevi ihya edildi. Son olarak 19’uncu yüzyılda yaptırılan bugünkü okul, geniş bir bahçe içerisinde üç katlı kagir bina şeklindedir. Antik dönemlere göz kırparcasına sütunlu giriş kapısı çarpıcıdır. Aynı zamanda Bizans mimarisinden izler taşıyan pencereleri ve süslemeleri ile dikkat çeker. Rum Ortodoks Ruhban Okulu, kapalı olmakla birlikte 120 bine yakın eserin bulunduğu zengin kütüphanesiyle de bilinir. Günümüzde önceden alınması gereken izinle gezilebilen yapı; zaman zaman sergi, konferans gibi etkinliklere sahne olmaktadır.
erenkoy-kiz-lisesi

Erenköy Kız Lisesi

İstanbul’un pek çok semtinde tarihe meydan okuyan okullarla karşılaşmak olasıdır. Temelleri dönemin eğitim anlayışı ile atılan bu tip okullar, tıpkı eskiden olduğu gibi günümüzde de başarılı öğrencilerin yetişmesine olanak sağlar. Hem yetiştirdiği öğrenciler hem de tarihi binası ile fark yaratan Erenköy Kız Lisesi de bu önemli okullar arasında gösterilir. Göztepe bölgesinde yer alan lise 1911 yılından bu yana hizmet verir. Bilindiği üzere Göztepe eskiden Erenköy ilçesine bağlı bir semttir. Okulun adının Erenköy Lisesi olarak konulması bundandır. Mezunlarını sık sık bir araya getiren okul, bu geleneği yıllardan bu yana yaşatmaya çalışır. Şu anda her pazar günü mezunlar için özel toplanma günü olarak belirlenmiştir.Erenköy Kız Lisesi ilk dönemde “Kız Numune Mektebi” adıyla açılır. Eğitimler doğrudan Rıdvan Paşa Köşkü’nde başlar. Okulun açılmasında Aziz Haydar Hanım’ın çok önemli çabaları olur. İlk beş sene botunca Abdullah Nasih Efendi okulun yönetiminde yer alır. 1916 senesi ile beraber burası bir liseye çevrilir. Maarif Vekilliği o dönemde köşkün son sahibinden burayı satın alır. Aynı zamanda yatakhane amacıyla kullanılmak için bir başka köşk daha satın alınır. 22 Şubat 1945’te burada büyük bir yangın çıkar ve okul binası adeta kül olur. Yangından korunan yatılı kısımda dersler bir süre daha devam eder. O sırada da okul için yeni bir inşaat süreci başlar.1947 senesinden itibaren okul, gündüzlüye dönüştürülür. O yıllarda eğitim daha modern binalarda devam eder. 1954 ile birlikte burası yeniden yatılı okul olarak faaliyet yürütmeye başlar. 1979’da gelindiğinde Erenköy Kız Lisesi erkek öğrencileri de bünyesine alır; ancak bu girişim sadece bir sezon sürer. 1990 senesinde yatılı bölüm tümüyle kapatılır. Buraya İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi açılır.
kabatas-erkek-lisesi

Kabataş Erkek Lisesi

Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul’da Beşiktaş ilçesinin sahil şeridinde, Boğaziçi boyunca uzanan Çırağan Caddesi üzerindedir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün güneyinde konumlanır. Yapım yılı 1908 olan tarihi okul, ilk önce 276 öğrenci ve yedi sınıfla Osmanlı'nın başkentindeki gençlerin eğitimine katkı sunmaya başlar. 1913’te ise beş yeni sınıf ve ilkokul bölümü açılır. İsmi de Kabataş Sultanisi olarak kayıtlara geçer. Sultanilerin kaldırıldığı yıldan itibaren de Kabataş Erkek Lisesi adıyla hizmet verir. Geride kalan yaklaşık 100 yılda binası değişen, büyütülen, yönetmeliklerinde de birkaç kez değişiklik geçiren Kabataş Erkek Lisesi, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında gösterilir. Tarihi binasıyla göz dolduran lisenin, sanatsal detayları da ön plandadır. Pencereleri, kapıları ve çeşitli süslemeleri ile dikkat çeken okulun içinde uzun koridorlara açılan derslikler, kültür-sanat yapıları ve spor alanları bulunur. Günümüzde 40’a yakın derslik, konferans, toplantı, spor salonları, atölye, kütüphane, laboratuvarlar ve reviri ile birlikte eksiksiz bir lise özelliği taşıyan Kabataş Erkek Lisesi, 1000’e yakın öğrencinin eğitim gördüğü bir okul olarak yatılı öğrenim imkanı da sunar.
ozel-alman-lisesi

Özel Alman Lisesi

‘Alman Lisesi’ olarak da bilinen Özel Alman Lisesi, sadece İstanbul’un değil; aynı zamanda tüm Türkiye’nin en seçkin eğitim kurumlarından biri biridir. Günümüzde ‘Anadolu Lisesi’ statüsünde hizmet veren Özel Alman Lisesi’nin bir de hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Türkiye’deki orta öğretim kurumları arasında önemli bir yere sahip olan lise, sadece yurt içi değil, aynı zamanda yurt dışı platformlarda da büyük başarılar sergilemiştir.İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Özel Alman Lisesi, ‘Eşitlik İlkesine Dayalı Alman ve İsviçre Yurttaş Okulu’ adı ile 1868 senesinde kurulmakla birlikte ilk etapta kentte ana dili Almanca olan topluluğa hizmet vermek amacını taşıyordu. Tabi zaman ilerledikçe ve okulun popülaritesi de arttıkça sadece Alman kökenli öğrenciler değil; Türk öğrencilerin de ilgisini çekmeye başladı.Galata Kulesi yakınlarında mükemmel bir konuma sahip olan Özel Alman Lisesi, I. Dünya Savaşı’nın ardından kapandı ve 1924 yılında ise tekrar eğitime başlandı. Son olarak 1945’te bir defa daha kapatılarak aynı binada Beyoğlu Kız Lisesi hizmet vermeye başladı. 1953 yılında da bina ilk sahibine geri verilerek Özel Alman Lisesi adı altında o günden bugüne dek aktif bir şekilde eğitim vermeye devam ediyor.Özel Alman Lisesi’nin öğrencilerine özel verdiği Abitur diploması Avusturya, İsviçre ve Almanya gibi Avrupa’nın en modern şehirlerinde üniversite okumak için başvuru yapma hakkı tanıyor. Türkiye’de Abitur diplomasını veren bir diğer okul da İstanbul Lisesi’dir. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve de Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim veren Özel Alman Lisesi’nden mezun olan her öğrenci Abitur diplomasına ek olarak Deutsches Sprachdiplom belgesine de sahip olur.
ozel-esayan-ermeni-okulu

Özel Esayan Ermeni Okulu

Eseyan Ermeni Okulu, cemaatin okul ihtiyacını gidermek üzere Beyoğlu Yönetim Kurulu’nun başlattığı yardım kampanyasına karşılık veren Hovhannes Eseyan ve Mıgırdiç Eseyan kardeşler tarafından kurulur. Hayırsever kardeşlerin inşa çalışmalarına başlamadan önce talebi okulun kendilerinin soyadını taşıması olur. Bu isteğin cemaat tarafından kabul görmesi üzerine Taksim Meşelik Sokak’ta temeli atılan Eseyan Ermeni okulunun inşasına 1893 yılında başlanır. İki yıl süren çalışmalar neticesinde 1895’te tamamlanan okul, ilk öğrencilerini kabul etmeye başlar.İlk yıllarında karma düzende olan okul, sonra sadece kız öğrencilere yönelik eğitim verir. 1. Dünya Savaşı yılarında hemşirelerin eğitimine tahsis edilen okulda, savaş sonrası Türkiye’nin ilk laboratuarı kurulur.Bir süre yetimhane olarak da kullanılan İstanbul’daki tarihi okul, 1923’teki çeşitli onarım çalışmaları ile yenilenerek bu günlere gelir. Söz konusu yenileme çalışmaları sırasında okulun arsası içinde bulunan ve harap durumdaki Surp Harutyon Kilisesi de yenilenmiştir.1993 yılı itibarıyla tekrar karma düzene geçilen ve 2000’li yıllarda yapılan büyük bir onarım ile yenilenen okul, günümüzde eğitim hayatına devam etmektedir.
fener-rum-erkek-lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Fener Rum Erkek Lisesi, şehrin eğitim esasıyla kurulmuş en eski yapılarından biridir. Balat Sahili’ne yakın konumda, Fener Feribot İskelesi’ne birkaç yüz metre mesafede konumlanan bu tarihi yapı, detayları ve mimari ögeleri ile oldukça göz kamaştırıcıdır. İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesinin ardından inşa edilen Ortodoks Hristiyanlara yönelik Magali Scholio isimli okulda, çeşitli kademelerde görevler üstlenmiş birçok yönetici ve din alimi yetiştirilir. Dünyaca ünlü yazarların da seküler eğitim gördüğü bu okulda dini eğitimin yanı sıra antik ve modern felsefe, dil bilgisi ve edebiyat gibi dersler de yer alır. Uzun yıllar bu şekilde eğitim veren okul, yaklaşık 400 yıl sonra klasik eğitim odaklı bir liseye dönüştürülür ve 19’uncu yüzyıl ortalarından itibaren yaklaşık 20 yıl kadar bu şekilde işlev görür. En nihayetinde Haliç ve çevresindeki en büyük ölçekli yapılardan biri olarak 1881’de yeniden inşa edilir. Bazı tasarımsal ögeleri Fransa’dan getirilen Fener Rum Erkek Lisesi, yüksekteki cephesi ile anıtsal özellik taşır. Fransa’dan parça parça taşınan kırmızı tuğlalarıyla karakteristik bir görünüme kavuşan yapı, deyim yerindeyse şato mimarisine atıflar içerir. Bugün ise yine bir eğitim kurumu olarak hizmet verir.
ozel-galileo-galilei-italyan-lisesi

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi

İstanbul’da Beyoğlu ilçesinin Tophane bölgesinde ikamet eden İtalyan ailelerin çocuklarına, özellikle de evsiz olanlara eğitim hizmetinin sunulması amacıyla ilk olarak 1870 yılında Kumbaracıbaşı Sokağı üzerinde açılır. 1876 yılında Suterazi Sokağı'nda bulunan daha geniş bir binaya taşınarak eğitim hayatına devam eden okul, öğrenci sayısının artmasıyla 1882 yılında Turnacıbaşı Caddesi üzerindeki bugünkü yerine geçer.İki ayrı binadan oluşan okulun Turnacıbaşı Sokağı’na bakan tarafı eğitim binası olarak, Faikpaşa Yokuşu Sokağı’na bakan tarafı ise evi olmayan çocuklar için yetimhane esasıyla fonksiyon sunar. Bu iki binanın arka cepheleri ve bahçeler ortak olup, ön cepheleri farklı sokaklara bakar.İlköğretim ve ana sınıfı düzeyinde öğretim vermeye başlayan okul, yüzyılın başında savaşlar nedeniyle faaliyetine bir süre ara verir. Sonrasında ortaokul ve lise hazırlık sınıflarının eklenmesiyle birlikte Özel İtalyan Kız Ortaokulu adıyla faaliyetlerine başlar. 1937 itibarıyla Türk öğrencilerin yasa gereği ilkokula kabul edilmediği okulda sadece İtalyan uyruklu ve yabancı öğrenciler öğrenim görmeye başlar.1996 yılında zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkarılmasına ilişkin mevzuat nedeniyle ortaokul bölümün kapatılmasının ardından, 2000 yılı itibarıyla tüm yabancı uyruklu öğrencilerin girebildiği ilköğretim düzeyinde de eğitim veren bugünkü lise halini gelinir.
ozel-zapyon-rum-okulu

Özel Zapyon Rum Okulu

Taksim Meydanı’ndan Sıraselviler’e ilerlerken sağ tarafta tüm görkemiyle yükselen tarihi Özel Zapyon Rum Okulu, İstanbul’daki az sayıda Rum okulundan biri.Önceleri Tepebaşı’nda eğitim veren okulda, daha sonra öğretmen yetiştiren bir akademi haline dönüştürülünce daha büyük binaya ihtiyaç duyulur. 1875 yılına kadar hastane ve mezarlık olan şu anki yerleşke üzerine, şehrin bu tarafa kayması sebebiyle birlikte oluşan kilise ve okul ihtiyacını da karşılamak esasıyla 1883-1885 yılları arasında tüccar Konstantinos Zappas tarafından Zapyon Kız Lisesi yaptırılır. Ayrıca arsanın bir bölümüne Aya Triada Kilisesi inşa edilir. I. Dünya Savaşı’nda hastane olarak da hizmet verdiği bilinir. Günümüzde Rum nüfusun azalmasıyla birlikte, az sayıda öğrenciye rağmen ana sınıfı, ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim veren karma yapıda bir okuldur.Dönemin ünlü mimarlarından Ioannis Ioannisi tarafından projelendirilen okul gerek iç gerekse dış yapı unsurları ve işçiliği ile Rum mimarisinin göz alıcı örnekleri arasında. Yaşayan bir müze görünümündeki okulda duvar ve tavan süslemeleri, heykeller, kapı ve pencerelerin birçoğu orijinal. Yüzlerce tarihi kitabın bulunduğu kütüphane arşivinin en değerli parçası ise 1880’lerde İstanbul’da Rumca çıkan gazetelerdir.
macka-mesleki-ve-teknik-anadolu-lisesi

Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İstanbul’un Şişli ilçesinin Maçka semti, tarihi binaların çokluğuyla dikkat çeker. Bu noktada öne çıkan yapılardan biri de Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin İtalyan mimarisi ile tasarlanmış, son derece sofistike binasıdır. İtalya Büyükelçiliği açılması amacıyla inşasına başlanan bina, uzun yıllar tamamlanmadan kaldıktan sonra 1950’li yılların sonunda ‘Maçka Sanat Enstitüsü’ adıyla ilk kez eğitim esaslı işlev sunar. Devamındaki senelerde önce yüksek okul ve öğretmen okulu, sonra teknisyen okulu olarak kullanılır. Sonraki yıllarda da farklı isimlerle devam eden sürecin sonunda 1988’de ‘İstanbul Maçka Akif Tuncel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ ve günümüzde de ‘Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ adıyla hizmet vermektedir. Maçka’dan Nişantaşı’nın simgelerinden Vali Konağı Caddesi’ne çıkan yol üzerindeki yapı, mimari detaylarıyla göz alıcıdır. Süslemeleri ve detaylı işçiliği ile öne çıkar. Klasik bir okul formundaki iç kısmında modern sınıflarda eğitim verilir. Bahçesiyle de dikkat çeken tarihi okul, İstanbul’un en eski ve en saygın liselerinden biridir.
ozel-saint-joseph-fransiz-lisesi

Özel Saınt Joseph Fransız Lisesi

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Kadıköy’de konumlanan Özel Saint Joseph Fransız Lisesi; temelleri Saint Jean-Baptiste de la Salle tarafından 1684’te Fransa'nın Reims şehrinde atılan Institut des Frères des Ecoles Chrétiennes’e bağlı bir kurumdur.Saint Jean-Baptiste de la Salle tarafından kurulan Frerler Cemiyeti, bir diğer adıyla Lasalle Enstitüsü, Türkiye'ye ilk olarak 1841'de gelmiş ve İzmir ile İstanbul'da birer okul açmıştır. Ayrıca bu enstitünün 80'den fazla ülkede bin 800 okulu, 60 bin eğitimcisi ve 1 milyona yakın öğrencisi bulunur.Özel Saint Joseph Fransız Lisesi’nin temeli 1857 yılında, Beyoğlu'ndaki İmam Sokak’ta Pensionnat Saint-Joseph ismiyle atılır. 1864'te mevcut binanın yetersiz kalmasından kurum Moda'ya taşınır. Ancak buradaki bina, sahipleri tarafından satılır ve kurum yeniden Beyoğlu’na taşınır.1864 yılının Mart ayında Sultan Abdülaziz'in İrade-i Seniyesi'ni belirten fermanıyla okulun 3 hektarlık kendi arazisi üzerinde inşasına izin verilir. Ancak bu ferman kaybolur ve padişah ikinci bir ferman hazırlar. Nitekim inşa çalışmaları Haziran 1870’teki Büyük Beyoğlu Yangını’nın ardından Kadıköy’de başlar.Temeli 16 Ağustos 1870'te atılan binada, aynı yılın 2 Kasım günü, henüz boyalar dahi kurumamışken dersler başlar. Bu ahşap bina, taş temel üzerine kurulu ve iki katlıdır fakat taraça ve üçgen çatısı ile bugünkü merkez binasına bir hayli benzemektedir. Öte yandan planlar daha geniş bir bina için yapılmıştır ve okulun şöhreti hızla yayılınca plandaki yapıya ulaşmak için hummalı çalışmalar yürütülür.1872'de bugünkü satranç odasını ve Lise Müdür Yardımcısı odasını kapsayan üç dört katlı güneydoğu kanadı yapılır. 1874'te tamamlanan güneybatıdaki kanat ise Türk Müdür Başyardımcısı odasıyla tiyatro salonunu içerisine alır. 1875 ve 1876 yıllarında, halen kullanılan sundurmalar; 1885'te bugünkü Caporal Evi ve 1888'de güneydoğu kanadı sundurmalara ilaveler yapılır. 1895'te ise ana bina bir kat yükseltilerek üç metre genişletilir.Kayıtlara göre 1900 senesinde Saint-Joseph'te 300 yatılı öğrenci bulunur. Bugüne değin on binlerce öğrenciye eğitim yuvası olan Özel Saint Joseph Fransız Lisesi, bugün hem mimarisiyle hem de eğitimiyle adından sıkça söz ettiren yerlerden biridir.

Hazırlayan

GeziBilen

Dijital Rehber

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler